Petunije in milijon zvončki – živahne rastline s cvetovi barve mavrice

Petunije in milijon zvončki so nadvse priljubljene in čudovite enoletnice, ki jih odlikuje pestrost cvetov v vseh mogočih barvah in vzorcih.

Petunije

Petunije so cvetlice z dvobarvnimi cvetovi, ki so polni prelivanja barv in različnih vzorcev. Uporabljamo jih za nasade okrasnih živih mej in balkonske zasaditve v okrasnih loncih. Če se sprašujemo, kam jih posaditi, si lahko pomagamo s preprostim pravilom: »več sonca, več cvetov«, z manj cvetovi pa nam bodo uspevale tudi na polsenčnem mestu. Nekatere vrste zahtevajo, da jim odstranjujemo odcvetele cvetove, saj s tem naredimo prostor za nove. Lepe cvetove pa bomo dosegli tudi s tem, da bomo rastline po potrebi gnojili in bodo le ti zaščiteni pred pripeko, vetrom in padavinami.

Trenutno poznamo okoli 35 sort petunij, te pa se delijo na dve skupini:

  • Petunija Grandiflora je vrsta petunij, ki ima velike cvetove in najbolje uspeva v okrasnih koritih, posodah in visečih košarah. Ta sorta je na žalost manj odporna na padavine.
  • Petunija Multiflora je vrsta petunij, ki ima manjše, a bujnejše cvetove in se odlično obnese na okrasnih vrtovih in balkonskih zasaditvah. Zaradi manjših cvetov je ta tudi bolj odporna na padavine.

Petunije potrebujejo dobro odcedna, rodovitna in rahlo kisla tla. Rade imajo zmerno klimo, a zmrzali ne preživijo. Na izbrano mesto jih postavimo takrat, ko je nevarnost spomladanske zmrzali že mimo. Visoke temperature jim hkrati lahko povzročijo, da bodo prenehale tvoriti nove cvetove in bo ponovno zacvetele šele, ko se ozračje ohladi. Kadar je zelo vroče, jih je zato potrebno zalivati vsak dan, da zemlja ostane vlažna. V večini primerov pa bo dovolj zalivanja enkrat tedensko, razen tistih, ki so posajene v okrasna korita ali viseče košare in potrebujejo dnevno oskrbo z vodo. Če jih zalivamo preveč, jih lahko napade siva plesen ali koreninska gniloba, ki žal vodi v propad rastlin, izpostavljene pa so tudi listnim ušem in gosenicam.

Sorte petunij

Petunija Amore Queen of hearts cveti z dvobarvnimi cvetovi v rdeči in kremno beli barvi s petimi srci na vsakem cvetu. Svetlo rdeča srca lepo sovpadajo z zlato rumenimi črtami, ki skupaj ustvarijo osrednjo ‘zvezdo’ ali ‘Queen of Hearts’. Bujno in konstantno cvetenje od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Primerna za cvetlična korita, viseče košare in mešane nasade. Primerna je za sončna do pol senčna mesta. Cvetovi so odporni na vremenske vplive in jih ni potrebno odstranjevati.

Petunija Sweetunia Pinkalicious ima osupljive roza trobentaste cvetove z temnejšo roza sredico oziroma grlom. Bujno in enakomerno cvetenje od sredine pomladi do jeseni. Primerna je za sončna do polsenčna mesta. Je dobra izbira za nasade v korita, lonce ali krajše obešanke.

Petunija Sweetunia Fiona Flash ima razkošno, žametno prelivajoče se rdeče obarvane cvetove. Je fantastična izbira za viseče košare ali cvetlična korita in lonce. Kompaktne rasti z bujnim cvetenjem, ki jih ni potrebno čistiti. Primerna je za sončna do pol sončna mesta. Cveti od poletja do jeseni.

Petunija Sweetunia Miss Marvelous ima neverjetne vijolično obarvane cvetove z belo prelivajočim se robom. Cveti neprekinjeno od junija do oktobra. Idealna je za nasede v cvetličnih koritih, loncih ali viseče košare. Odstranjevanje odcvetelih cvetov ni potrebno. Primerna je za sončna do pol sončna mesta.

Milijon zvončki

Calibrachoe, male petunije, ali pri nas znane kot milijon zvončki so živahne rastline s cvetovi v vseh barvah mavrice, v eno- in dvobarvnih tonih, z različnimi vzorci ter osupljivimi dvojnimi cvetovi, ki nam bodo popestrile okrasni vrt ali balkon. Odlično se obnesejo v visečih košarah, okrasnih posodah in na okenskih koritih. Njihovi listi so kompaktni in ovalne oblike ter zaradi svojih dlačic delujejo rahlo lepljivo. Rastline pri negi ne potrebujejo veliko pozornosti, a če jim bomo vsake toliko namenili naš čas, nas bodo s svojimi čudovitimi pisanimi cvetovi razveseljevali vse do pozne jeseni.

Milijon zvončki lepo uspevajo na sončnih in polsenčnih mestih, a nam bodo najbolj hvaležni, če jim bomo namenili sončno lego, kjer bodo deležni vsaj šest ur polnega sonca. Posadimo jih v dobro odcedna in s hranili polna tla oziroma zemljo v okrasni posodi, ki ima na dnu luknjo za odtekanje odvečne vode. Nato poskrbimo, da bodo dovolj zaliti, a podobno kot pri petunijah pazimo, da jih ne utopimo. Če bomo rastline zalivali prepogosto, je namreč velika možnost, da se nam tudi tukaj pojavi koreninska gniloba. Na vsake 2 do 3 tedne jih tudi pognojimo. Uporabimo lahko vodotopno gnojilo, ali počasi topno gnojilo, ki ga vmešamo že predhodno med zemljo. Pazimo le, da z gnojenjem ne pretiravamo, saj bi s tem povzročili več škode kot pa koristi. Da jih ne napadejo listne uši ali pajkove pršice, jim omogočimo dober pretok zraka, zadostno količino vode in dobro kakovost zemlje.

Sorte milijon zvončkov

Milijon zvončki Aloha Kona Dark Red je čudovita rastlina s temno rdečimi cvetovi, ki imajo rumeno obarvano sredino. Cveti od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V višino zraste do 20 centimetrov in v širino do 25 centimetrov. Rastlina je primerna za viseče košare, okrasne posode in gredice.

Milijon zvončki Aloha Kona Neon je čudovita rastlina z osupljivimi rožnatimi cvetovi, ki imajo rumeno obarvano sredino. Cveti od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V višino zraste do 20 centimetrov in v širino do 25 centimetrov. Rastlina je primerna za viseče košare, okrasne posode in gredice.

Milijon zvončki Aloha Kona Pineapple je čudovita rastlina z osupljivimi rumenimi cvetovi, ki imajo rdeče obarvano sredino. Cveti od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V višino zraste do 20 centimetrov in v širino do 25 centimetrov. Rastlina je primerna za viseče košare, okrasne posode in gredice.

Milijon zvončki Bloomtastic Rose Quartz je zelo živahna rastlina z izredno velikimi cvetovi. Cvetovi so nežno rožnate barve, s temno vijolično sredino. Cveti od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V višino zraste do 20 centimetrov in v širino do 25 centimetrov. Rastlina je primerna za viseče košare, okrasne posode in gredice.

Petunije in milijon zvončke lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja