Ribez – rdeče, črne in bele sorte trpkega jagodičevja

Ribez sadimo kot posamezne grme ali kot sadno živo mejo. Ima visoko, pokončno in bujno rast, ki, glede na sorto, doseže različne višine. Pri oblikovanju grma poskrbimo, da ima na vrtu dovolj prostora in zadostno število rodnih poganjkov, na katerih se bodo razvile jagode. Nekatere sorte so cepljene na steblo in jih lahko vzgojimo tudi v posodah. Za svojo rast ribez potrebuje sončno do polsenčno lego. Obrezujemo ga v času mirovanja in mu enoletno prirast redčimo. Rodi na enoletnih poganjkih, na različno starem ogrodju, ki je odvisno od sorte, in ga je ob zmanjšanju pridelka potrebno pomladiti. Plodovi so zreli od junija do julija.

Sorte ribeza

Rdeči ribez Jonkheer van Tets je sorta rdečega ribeza z veliko vitamini. Zori konec julija, začetek avgusta. Grozdi so dolgi, jagode srednje velike, živo rdeče, svetleče in srednje čvrste. Meso je sladko kislega okusa z blago aromo. Sorta je samooprašna in dobro prezimna.

Rdeči ribez na steblu Jonkheer van Tets je cepljen na 80 centimetrsko steblo in ima bujno rast.

Rdeči ribez Rovanda je srednje pozna sorta rdečega ribeza. Zori v juliju. Ima velike grozde z debelimi jagodami. Okus je blag, sladko kisel in aromatičen.

Roza ribez Rosa Sport je zelo sladka sorta roza ribeza. V višino zraste do 1,5 metra. Zori v začetku julija. Jagode so srednje velike, roza barve, sladke s prijetno aromo.

Črni ribez Cassissima Noiroma je zgodnja sorta črnega ribeza. Zori konec junija. Plodovi so zelo veliki na srednje velikih grozdih. Meso je sladko in manj trpkega okusa po ribezu. Od vseh sort ribeza, vsebuje Noiroma največ sladkorja. Sorta je odporna na plesen.

Črni ribez Silvergieters je zgodnja sorta črnega ribeza. Zori v mesecu juniju. Jagode so temno modre barve, velike in svetleče. Meso je mehko in sladko kislo.

Črni ribez Titania je sorta črnega ribeza z veliko vitamini, ki je cepljen na 80 centimetrsko steblo. Zori julija. Jagode so zelo velike, čvrste, svetleče in so nanizane na srednje dolgih grozdih. Meso je sladko kislega okusa. Sorta je odporna na rjo in pepelasto plesen.

Beli ribez White Werdavia je sorta belega ribeza. Zori od junija do julija. Bele jagode so izredno prijetnega in sladkega okusa.

Beli ribez Weisse Versailler je srednje pozna sorta belega ribeza. V višino zraste do 120 centimetrov. Zori konec junija in julija.Plodovi so svetli in zelo aromatični ter sočni. 

Sadike ribeza lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja