Bazilika – pisana in dišeča pomlad in poletje

Bazilika je dišavnica, ki raste pokončno ali v obliki grmička z zelenimi ali pisanimi in aromatičnimi liski, ki jih uporabljamo v različnih jedeh in eteričnih oljih. Je enoletna rastlina, ki zaradi slabega prenašanja nizkih temperatur v Sloveniji ni samonikla. Vzgajamo jo lahko s setvijo semena na prosto v drugi polovici maja ali v začetku junija. Vzgojene sadike iz rastlinjakov, ki smo jih sejali od februarja naprej, lahko presadimo na prosto v drugi polovici maja, ko so tla že dovolj ogreta.

Bazilika je zelo toploljubna rastlina, ki ima rada bogata in globoka humozna tla, ki so dovolj zračna in prepustna za vodo. Rastlina tvori grmiček višine približno 60 cm, katerega obseg je do 45 cm. Listi rastline so močno zeleni, gladki, celorobi in podolgovate jajčaste oblike. Cvetovi so drobni in beli, oblike dveh razširjenih ustnic in privabljajo čebele.

Sajenje bazilike

Baziliko lahko sadimo na rastišče, ki smo ga prejšnjo sezono dobro pognojili s hlevskim gnojem ali mineralnimi gnojili. Je dobra soseda krompirju in paradižniku, saj zaradi svojih eteričnih olj odganja škodljivce iz njihovih listov. Rastlina tvori bele lasaste korenine, ki lahko razraščajo zelo globoko. V pripravljeno jamico za sajenje nasujemo kompost, vanj položimo sadiko in nato rastlino zasujemo z ogrnjeno zemljo in mešanico komposta. Rastlino ni potrebno saditi nižje, kot je bila sajena v lončku, saj bo sama razvila dodatne korenine. Zemljo okoli rastline rahlo poteptamo in rastlino dobro zalijemo. Sadike sadimo na razdalji od 25 do 40 centimetrov, medvrstna razdalja pa naj bo od 25 do 30 centimetrov. Zelo primerna je tudi za sajenje v cvetlične lončke ali korita na balkonu ali okenski polici.

Ker rastlina počasi prirašča, je potrebno tla pod rastlino redno pleti, saj jo plevel lahko zaduši. Hkrati jo je potrebno redno zalivati. Primerno zalivanje je izvedeno 1 krat tedensko, oziroma, ko se zgornjih 5 centimetrov zemlje posuši. Pretirano zalivanje lahko vodi v rumenenje listov. Listi pa lahko porumenijo tudi zaradi glivičnega obolenja, prenizkih nočnih temperatur, premajhne osončenosti rastline ali pomanjkanja hranil. Za večji pridelek sadike gnojimo s kalijem in dušikom 3-krat: ob presajanju sadik na prosto, čez mesec dni in nato ob rezanju prvih poganjkov. Med gnojenjem pazimo, da rastlino ne gnojimo po listih, saj to povzroči njihov vžig. Intenzivno gnojenje s fosforjem ni priporočljivo, saj lahko zmanjša nastanek in intenziteto eteričnih olj.

Baziliko lahko uporabimo kot dodatek jedem, iz nje lahko pripravimo eterična olja ali jo uporabimo za čaj. Lahko jo uživamo posušeno, svežo ali zamrznjeno. Sveže liste rastline lahko nabiramo skozi celotno rastno sezono, oziroma dele rastline pospravimo pred cvetenjem. S ščipanjem rastnih vršičkov med sezono še dodatno pospešimo njeno rast.

Sorte bazilike

Bazilika El Greco je grmiček bazilike z drobnimi in aromatičnimi zelenimi listki, ki se jim poleti pridružijo beli cvetovi. Listke lahko obiramo sproti vso sezono in jih uporabljamo kot sveže, posušene ali zamrznjene. Imajo značilno aromo in poživijo vsako solato. S kuhanjem se aroma izgubi, zato jo tudi kuhanim jedem raje dodajte na koncu. Na voljo je cepljena sadika.

Sveta bazilika Tulsi je zelišče, iz katerega delajo odličen čaj za pomiritev. Rastlino lahko uporabljamo tudi v prehrani, kot začimbo, za čaj ali za eterično olje. Čaj iz listov pomirja in sprošča, zbistri misli ter zmanjšuje negativne vplive stresa in spodbuja vitalnost telesa. Blagodejno deluje tudi pri prehladu, gripi, astmi in povišani telesni temperaturi. Znižuje nivo krvnega sladkorja ter holesterola in krepi imunski sistem.

Bazilika Pesto Perpetuo je omamno dišeč in pisan grmiček bazilike. Rastlina ima pokončno rast, v višino doseže od 30 do 50 centimetrov. Listi so dolgi do 5 centimetrov, svetlo zeleni z ozkim belim robom in zelo aromatični. Je sorta, ki ne cveti. Svetujemo, da se redno odstranjuje vršičke, saj s tem vzpodbudimo rast.

Bazilika Magic Mountain je grmiček bazilike z zelenkastimi do škrlatno rdeče aromatičnimi listi, ki se lepo dopolnjujejo s cvetovi, kateri privabljajo čebele. Je nezahtevna sorta za vzgojo, ki hitro doseže višino približno 70 centimetrov. Dobro uspeva tudi pri nekoliko nižjih temperaturah.

Bazilika Red Ball je okrasen grmiček bazilike s temno rdeče vijoličnimi listki, ki ga odlikujejo kompaktna rast, prilagodljivost in aroma. Po obrezovanju se rastlina zelo hitro in lepo obraste.

Sadike bazilike lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja