Pelargonije in vodenke – čudovite cvetlice poletja

Pelargonije s čudovitimi cvetovi so ena izmed najmanj zahtevnih in najljubših vrst balkonskega cvetja pri nas. Trenutno poznamo okoli 250 vrst, delimo pa jih v 5 skupin: zonalke, bršljanke, regalke, dišeče in visoko rastoče polgrmičaste pelargonije. Zonalke in bršljanke predstavljamo v nadaljevanju.

Oskrba pelargonij

Vsem vrstam pelargonij je skupno, da ljubijo sonce, zato jih postavimo na sončno lego, saj so že v osnovi vajene višjih temperatur. Uspevajo tudi na senčni ali polsenčni legi, a bodo tu manj cvetele. Pri sortah s polnimi cvetovi moramo paziti, da so zaščitene pred padavinami, saj jih le te poškodujejo. Najbolje uspevajo na podlagi, ki je mešanica vrtne zemlje, mivke in komposta. Ne potrebujejo veliko vode, zato jih zalivamo zmerno v jutranjem času, ko še ni hude vročine. Zalivamo jih na vsake 3 do 4 dni, tudi takrat, ko je zunaj največja vročina, enkrat na mesec pa jih še dognojujemo. Za preprečitev bolezni odstranjujemo odcvetele cvetove pri vseh sortah pelargonij, razen pri bršljankah z enojnimi cvetovi. S tem početjem se lahko izognemo boleznim kot so: siva plesen, koreninska gniloba in rja, ter škodljivcem kot so: listne uši, pršice, tripsi, rastlinjakov ščitkar in ogrci.

Vrste pelargonij

Pelargonije zonalke so ime dobile po delu lista ali coni, ki je temneje obarvana. Listi so okrogle ali ledvičaste oblike in imajo naguban listni rob ter močno izražen pas. Cvetovi pri teh pelargonijah so enostavni, vrstnati in zvezdasti, vendar vsi s petimi venčnimi listi. Izbiramo lahko med celo paleto različnih barv – od snežno bele, različnih odtenkov rožnate, oranžne in rdeče barve do dvobarvnih odtenkov.

Od sort nas očarajo Pelargonije Savannah s številnimi cvetovi v 4 različnih barvah: oranžna, rdeča, bela in temno roza. Cvetijo srednje zgodaj od maja do septembra. V ponudbi imamo še sorte pelargonije Caliope s čudovitimi rdečimi cvetovi, dve sorti pelargonij Brocade z rdečimi in temno roza cvetovi, sorti Big Eeze Foxy Flamingo in Survivor Idols Rosalinda z osupljivimi roza cvetovi.

Prava posebnost med pelargonijami zonalkami pa je sorta Fragrans Scented Orange Fizz, ki ima čudovite roza vijolične cvetove in močanj vonj po pomaranči, ki odganja komarje.

Pelargonije bršljanke so sorta pelargonij z enojnimi cvetovi, ki imajo daljše poganjke ali pa sorta z dvojnimi cvetovi, pri katerih je rast kompaktnejša in so poganjki krajši. Prva omenjena sorta je pri nas zelo priljubljena. Listi so usnjati in okroglasti ter spominjajo na bršljan. Imajo visečo rast, zato so primerne za sajenje v korita in v viseče košare. Cvetovi so enojni ali dvojni in različne barve. Pri sorti z dvojnimi cvetovi moramo paziti, da so cvetovi zaščiteni pred padavinami in da odstranjujemo odcvetele cvetove – s tem se izognemo boleznim. Pri sorti z enojnimi cvetovi to ni potrebno.

Od sort nas očarajo Pelargonije Big 5 White s številnimi cvetovi v 5 različnih odtenkih bele, rdeče, roza in lila barve. Cvetijo zgodaj in obilno. V ponudbi imamo še sorto pelargonije Atlantic Red Star, ki cveti s čudovitimi dvobarvnimi cvetovi, v katerih se prelivata rdeča in bela barva. Je srednje kompaktne in povešave rasti. Cveti od maja do septembra.

Vodenke

Vodenke so zaradi svojih sijočih in živahnih barv cvetov ena izmed bolj čudovitih enoletnic na naših oknih, balkonih ali vrtovih. Posadimo jih predvsem na senčna mesta v okrasne posode, korita ali viseče košare. Najboljše pri teh rastlinah pa je, da so na voljo v pravi barvni paleti – bele, rdeče, roza, vijolične, lila, rumene barve in dvobarvnih odtenkov.

Oskrba vodenk

Vodenke najbolje uspevajo v dobro odcednih tleh in v zemlji, ki je bogata s humusom. Zahtevajo zadostno preskrbo z vodo, zato je pomembno, da voda v tleh ne zastaja. Rastline zalivamo po potrebi oziroma v vročih poletnih mesecih vsak dan, kdaj tudi dvakrat. Vodenkam, ki so posajene v okrasne posode, nudimo preskrbo z vodo vsak dan. Zalivamo jih zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. So dokaj občutljive na vročino, kar tudi vidimo, ko jih pozabimo zaliti. Listi se povesijo in rastline ovenijo. Na našo srečo nas ne kaznujejo za dolgo, saj si že ob prvem stiku z vodo spet opomorejo.

Da nas vodenke dolgo razveseljujejo s svojim pisanim cvetjem, jih je potrebno gnojiti. Najbolje je, če uporabimo vodotopno gnojilo vsakih 14 dni. Če nismo tako vestni z gnojenjem pa lahko na začetku pomladi in sredi poletja uporabimo počasi topno gnojilo, ki ga potresemo in primešamo zemlji. Na našo žalost te rastline spadajo med tropske rastline, zato že prva zmrzal konča njihovo kratko, a bujno cvetoče in pisano življenje. Če jih želimo prezimiti, jih postavimo v notranje prostore. Namenimo jim svetlo mesto, kjer ni nevarnosti zmrzali.

Novogvinejske vodenke

Novogvinejske vodenke so odlična izbira za vse tiste, ki želimo skozi celo poletje uživati v cvetočih in pisanih cvetovih. Za razliko od klasičnih vodenk, ki ljubijo senco, ta sorta najbolje uspeva na sončnih predelih našega vrta. Ker imajo rade veliko sonca, naj bodo izpostavljene vsaj polovico dneva. Najbolje se obnesejo na zahodnih legah, kjer so deležne jutranjega sonca in popoldanske sence. Uspevajo v rahlo kisli in humusni zemlji z zadostno oskrbo z vodo, zato jih nikar ne pozabimo zalivati za daljše časovno obdobje, saj bodo ovenele in propadle. Ker cvetijo skozi celo sezono, nam bodo hvaležne, če jih pognojimo na vsake 3 ali 4 tedne z vodotopnim gnojilom.

Novogvinejska vodenka Magnum Dark Red bujno cveti čez vse poletje in razveseljuje s svojimi velikimi temno rdečimi cvetovi in temno zelenimi listi. Je rastlina kompaktne in robustne rasti, ki doseže višino od 30 do 40 centimetrov. Primerna je tako za zasaditev v posodah, koritih in gredicah.

Novogvinejska vodenka Roller Coaster Hot Pink bujno cveti čez vse poletje in razveseljuje s svojimi velikimi temno roza cvetovi in temno zelenimi listi. Je rastlina kompaktne in robustne rasti, ki doseže višino od 30 do 40 centimetrov. Primerna je tako za zasaditev v posodah, koritih in gredicah.

Novogvinejska vodenka Wild Salmon bujno cveti čez vse poletje in razveseljuje s svojimi velikimi cvetovi prelivajočih se roza do oranžnih barv in temno zelenim listjem. Je rastlina kompaktne in robustne rasti, ki doseže višino od 30 do 40 centimetrov. Primerna je tako za zasaditev v posodah, koritih in gredicah.

Pelargonije in vodenke lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja