Mini zelenjava za majhen vrt ali posode na balkonu

Za vse tiste, ki imate majhen vrt ali pa nimate svojega vrta in bi radi imeli zelenjavo vedno pri roki, se sama po sebi ponuja rešitev s sajenjem tako imenovane mini zelenjave, ki se lahko vzgaja na manjših površinah na vrtu ali v posodah na balkonu ali terasi. Pri tem moramo paziti, da rastlinam zagotovimo dovolj prostora in jih seveda redno oskrbujemo z vodo in hranili. Za sajenje v lonce, posode ali korita lahko uporabimo Terra Vita Hobby – zemljo za posodovke in vrt ali univerzalni substrat za presajanje in za gnojenje počasi topno gnojilo Vita Cote Hobby – za balkon, ki ga dopolnjujemo z vodotopnim gnojilom, kot je Flory Vita Hobby – za plod. Vrtna zemlja nam ne zadošča, saj ne bo obdržala dovolj hranil, ki jih rastline potrebujejo za uspešno rast in razvoj plodov.

Sajenje v lonce, posode ali korita

Za sajenje mini zelenjave uporabimo primerno velike lonce, posode ali korita, ki imajo v premeru 20 ali 30 centimetrov in so globoke 20 do 25 centimetrov. Vanje posadimo sadike mini paradižnikov, paprik in jajčevcev, ki jih lahko dopolnimo z dišavnicami. Posamezne sorte lahko posadimo tudi v večje obešanke, s primerno širino in globino.

Sejano sadiko mini zelenjave lahko pri presajanju v zemljo iz lončka posadimo globlje, kot je bil posajen v lončku, do prvih pravih listov, saj tako razvije dodatne korenine po steblu. Na dno loncev, posod ali korit najprej nasujemo za pest glinoporja ali glinenih črepinj, ki skrbijo za uravnavanje vlage in zračenje tal. Dno zasujemo z zemljo, ki smo ji primešali kompost ali počasi topno gnojilo.

Da pri presajanju sadik zelenjave teh ne bi poškodovali, sadiko iz lončka najlažje vzamemo tako, da lonček narahlo stisnemo, ga obrnemo in hkrati držimo rastlino med prsti, da nam ostane na dlani. V zemljo izkopljemo jamico, ki je enkrat ali dvakrat večja kot velikost sadilnega lončka. V jamico na dno položimo koreninsko grudo sadike. Nato jo zasujemo nazaj z mešanico zemlje in komposta ali počasi topnega gnojila. Okoli sadike prst narahlo stisnemo, da se prepričamo, da ni ostalo nič večjih zračnih prostorov. Tako posajeno sadiko dobro zalijemo. Ne pozabimo na podstavek, kamor bo odtekala odvečna voda. Poskrbimo, da le ta ne bo zastajala, saj bi v tem primeru rastline utopili.

Za najlažjo vzgojo in oskrbo pri zalivanju mini zelenjave so se izkazali lonci in korita z vodno rezervo, v katere nalijemo vodo, ki jo rastline po potrebi same črpajo iz rezerve. Loncu ali koritu je priložen tudi plovec ali merilce, ki nas opozarja na nihanje vode, da je ne pozabimo doliti. Seveda pa je skozi vso rastno dobo priporočljivo zalivanje tudi po površini zemlje. Tako v vročih dneh ohranjamo zemljo vlažno in omogočimo koreninam črpanje vode iz rezerve.

Sorte mini zelenjave

Mini češnjev paradižnik Tumbling Tom Red je zgodnja sorta povešanega rdečega češnjevega paradižnika, primerna za gojenje v obešankah ali večjih loncih. Zraste približno 30 centimetrov in nima stranskih poganjkov, tako da je njegova vzgoja enostavna. Rastlina obrodi mnogo sladkih, sočnih plodov odličnega okusa. Na voljo je sejana sadika.

Mini paradižnik Plumbrella® Rosy Pink je sorta mini paradižnika z manjšimi, podolgovatimi in roza rdečimi plodovi. Sorta je kompaktna in primerna za vzgojo na vrtu ali v posodah. Rastlina je pokončne rasti in doseže višino od 30 do 35 centimetrov. Plodovi so zelo sočni in okusni. Na voljo je sejana sadika.

Mini paprika Snackly Red je sorta mini rdeče paprike s koničastimi, hrustljavimi in okusnimi plodovi. Sorta je primerna za vzgojo na vrtu ali v posodah. Rastlina je zelo kompaktne rasti z izjemnim številom plodov. Majhne koničaste paprike so velike 6 in široke 3 centimetre. Mlade so zelene, zrele se pa obarvajo rdeče. Zelo okusne plodove si lahko privoščimo kot prigrizek, jih uporabimo v solati, primerni pa so tudi za pečenje. Na voljo je sejana sadika.

Mini paprika Snackly Yellow je sorta mini rumene paprike s sočnimi, koničastimi in hrustljavimi plodovi. Sorta je primerna za vzgojo na vrtu ali v posodah. Rastlina je zelo kompaktne rasti z izjemnim številom plodov. Majhne koničaste paprike so velike 6 in široke 3 centimetre. Mlade so zelene, zrele se pa obarvajo rumeno. Zelo okusne plodove si lahko privoščimo kot prigrizek, jih uporabimo v solati, primerni pa so tudi za pečenje. Na voljo je sejana sadika.

Mini jajčevec Jackpot je zelo rodna sorta mini jajčevca ali malancana s temno vijoličnimi plodovi. Sorta je primerna za vzgojo na vrtu ali v posodah. Rastlina je kompaktne rasti in doseže 50 do 60 centimetrov v višino. Sorta zarodi hitro in ima dolgo obdobje, ko lahko obiramo plodove. Plodovi so težki približno 80 gramov. Na voljo je sejana sadika.

Sejane sadike mini zelenjave lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja