Namizno grozdje – črne, bele in rdeče sorte

Namizno grozdje nas jeseni razveseljuje kot sadje vzpenjalke na domači brajdi ali v špalirju z belimi, rdečimi in črnimi grozdi. Sorte se med seboj razlikujejo po času zorenja, velikosti, obliki in barvi jagod v grozdih. V ponudbi imamo sadike namiznega grozdja v loncih, ki jih, z izjemo zmrzali, lahko sadimo vse leto. Te ponavadi hitreje obrodijo, rodnost grozdov pa se pričakuje po približno 3 do 4 letih. Najbolje uspevajo na sončnih in zavetnih legah.

Sajenje sadik namiznega grozdja

Sadiko grozdja v loncu, z izjemo zmrzali, sadimo vse leto, ker že ima razvit koreninski sistem. V kolikor jo sadimo jeseni, lahko spomladi že odžene. Pred sajenjem jo namočimo v vodo in izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo dvakrat večja, kot je koreninska gruda v loncu. V globino naj meri 50 cm. Dno izkopa zrahljamo, nasujemo nekaj komposta in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila prej tam zelenica. Sadiko nato previdno vzamemo iz lonca in ji pazljivo zrahljamo spodnje korenine oziroma odstranimo približno 1 cm zemlje od korenin. Korenine nato previdno razporedimo narazen in navzdol, če grozdje sadimo v vrstah.

V sadilno jamo sadiko namiznega grozdja posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu in koreninsko grudo zasujemo s kompostom, ki mu dodamo nekaj mineralnega gnojila. Pazimo, da mineralno gnojilo ne pride v direktni stik z koreninsko grudo. Cepljeno mesto sadike naj bo 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in ji zagotovimo močno oporo. Pri sajenju sadik v vrsto namestimo dve močnejši opori na začetku in koncu vrste in med njima namestimo približno 5 žic v razmaku od 20 do 30 cm, na katere privežemo opore posameznih sadike mlade trte.

Grozdje uspeva v globokih, prepustnih tleh, ki naj ne bodo prekisla ali preslana. Pri sajenju več trt v vrsto naj bo sadilni razmak med sadikami do 1 metra, medvrstna razdalja pa od 1,5 do 2 metrov. V kolikor namizno grozdje vzgojimo v brajdi je razdalja med sadikami odvisna predvsem od tega, kako pogosto jih želimo saditi. Mladim trtam zagotovimo dovolj vlage in jih v sušnem obdobju ustrezno zalivamo.

Sorte namiznega grozdja

V nadaljevanju predstavljamo nekaj sort namiznega grozdja, ki jih imamo v ponudbi.

Namizno grozdje Agata je zelo odporna sorta črnega namiznega grozdja brez pečk, ki je ni potrebno škropiti. Zori sredi avgusta. Grozdi so težki okoli 200 gramov. Jagode so manjše in ovalne oblike. Kožica je temno vijolična. Sadno meso je čvrsto, sočno in dišeče.

Namizno grozdje Apirena Nera je sorta črnega namiznega grozdja brez pečk. Zori sredi septembra. Grozdi te sorte so veliki in težki od 800 do 900 gramov. Jagode so velike, okrogle, hrustljave in zelo okusne.

Namizno grozdje Smeralda je zelo odporna sorta črnega namiznega grozdja, ki je ni potrebno škropiti. Zori sredi avgusta. Grozdi so srednje veliki, težki od 300 do 400 gramov. Jagode so velike, okrogle in dišeče.

Namizno grozdje Zafira je odporna sorta črnega namiznega grozdja. Zori v začetku septembra. Črni grozdi so srednje veliki, težki od 300 do 400 gramov. Jagode so okrogle, zelo okusne z izrazito muškatno aromo.

Namizno grozdje sladka Citrina je sorta belega namiznega grozdja brez pečk, ki je ni potrebno škropiti. Zori v začetku septembra. Grozdi so težki okrog 350 gramov. Jagode so srednje velike, okrogle, svetlo rumene barve. Sadno meso je sladko, sočno z rahlo muškatno aromo.

bela sorta namizno grozdje

Namizno grozdje Ambra je zelo odporna sorta belega namiznega grozdja, ki je ni potrebno škropiti. Zori konec avgusta. Grozdi so težki okoli 300 gramov. Jagode so bele, okrogle z zelo malo pečkami in rahlo dišeče.

Namizno grozdje Francese bianca je zelo odporna sorta belega namiznega grozdja z velikimi grozdi, ki je ni potrebno škropiti. Zori konec septembra. Teža grozdov je med 700 in 1000 grami. Jagode so ovalne s prijetno aromo.

Namizno grozdje Ametista je sorta rdečkastega namiznega grozdja brez pečk. Zori v začetku septembra. Grozdi te sorte so veliki in tehtajo med 600 in 900 gramov. Jagode so ovalne, rožnato rdeče obarvane in zelo okusne.

rdeča sorta namizno grozdje

Namizno grozdje Coralla je zelo odporna sorta rdečega namiznega grozdja. Zori v začetku septembra. Grozdi te sorte so težki od 300 do 400 gramov. Jagode so srednje velike, okrogle in temno roza rdeče barve. Sadno meso je sočno in zelo prijetnega okusa.

Sadike namiznega grozdja lahko naročite lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

4 Replies to “Namizno grozdje – črne, bele in rdeče sorte”

  1. Narocila bi sadiko grozdjs AMETISTA hrozdje je zelo febelo in brez peck

    Barva je temno rdeca..

    Upam da sem narocila pravo.
    Lep pozdrav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja