Češnja – lastnosti in sorte koščičastega sadnega drevja

Češnja je sadno drevo z rdečimi, koščičastimi in sladko kiselkastimi plodovi. Uspeva na sončnih legah in srednje težkih, odcednih, nevtralnih do rahlo kislih tleh. Pri nas imamo v ponudbi sadike v loncih, ki jih, z izjemo zmrzali, lahko sadimo vse leto. Klasično velike sadike češenj sadimo v razmaku od 3,5 do 4 metrov. Sadike stebričastih češenj sadimo v razmaku od 1 do 1,5 metrov, sadike pritlikavih češenj pa v razmaku od 2 do 3 metrov. Obnesejo se kot so odlična izbira za manjše vrtove in kot posodovke.

češnja s plodovi

Lastnosti češnje

Češnja ima glede na čas cvetenja zgodnje, srednje in pozno cvetoče sorte. Za oploditev skoraj vedno potrebuje istočasno cvetenje dveh ujemajočih sort, nekatere sorte pa so samooprašne.

češnja cveti

Češnja zori v češnjevih tednih, ki pove koliko tednov poteče od končanega cvetenja do zorenja. Klasične sadike češenj v naši ponudbi so cepljene na podlagi Colt, ki je srednje bujna podlaga, s predvideno končno višino drevesa od 4 do 5 metrov. Oporni količek sadika potrebuje le prvi dve leti.

Sorte češnje

Češnja Carmen je sorta češnje hrustavke s sočnimi in debelimi plodovi temno rdeče barve. Ima šibko do srednje bujno in razvejano rast z lepo krošnjo. Cveti srednje pozno in potrebuje opraševalca. Primerni sorti sta Vanda ali Regina. Zori 10 do 12 dni za sorto Burlat. Ima zelo debele plodove, ki merijo od 28 do 33 mm. Tehtajo od 9 do 13 g in imajo obliko ledvice ter dolg pecelj. Pridelek je srednje obilen do obilen.

Češnja Tamara je srednje pozna sorta češnje z zelo velikim pridelkom. Je križanec sort češnje Van in Krupnoplodnaja. Drevo je srednje močne rasti. Potrebuje opraševalca, primerne sorte opraševalcev so Burlat, Vanda in Strong Hardy Giant. Zori v 5. in 6. češnjevem tednu. Temno rdeči plodovi so odličnega okusa z zelo sočnim mesom.

Češnja Sweet Valina je sorta češnje hrustavke, ki ima zelo velike in debele plodove svetlo rdeče barve.  Potrebuje opraševalca, primerne sorte opraševalcev so Burlat, Satin in Grace Star. Rodi dobro in redno. Meso je čvrsto in zelo dobrega okusa.

Češnja Lapins je sorta češnje z debelimi in bleščeče rdečimi plodovi, ki so odporni na pokanje. Je križanec sort češnje Van in Stella. Drevo raste bujno in pokončno. Cveti zgodaj in je precej občutljiva na spomladansko pozebo. Cvetovi so bele barve in zvezdaste oblike. Zgodaj zarodi in obilno rodi v 7. češnjevem tednu. Plodovi so okroglaste oblike, s srednje dolgim pecljem. Meso je zelo čvrsto, hrustljavo in sladko kislo.

Češnja Narana je sorta češnje s temno rdečimi plodovi za vse tiste, ki nestrpno čakajo prve plodove s svojega vrta. Lahko se oblikuje kot vreteno. Cveti v mesecu aprilu. Zgodnji opraševalki sta sorti Vanda in Lapins. Cvetovi so bele barve. Rodi v 2. češnjevem tednu, pred sorto Burlat. Plodovi so veliki in odporni na pokanje. Meso je čvrsto, sočno, sladko in aromatično. Na primernih legah je pridelek velik in reden.

Češnja Regina je sorta češnje hrustavke s srednje velikimi in temno rdečimi plodovi. Drevo je srednje velike, pokončne in bujne rasti. Odporna je na bolezni in škodljivce. Cveti srednje pozno in potrebuje opraševalca. Primerne sorte opraševalcev so: Kordia, Lapins in Carmen. Cvetovi so enostavni, zvezdasti in bele barve. Zori junija. Plodovi so srčasti in temno rdeče barve. Meso je čvrsto, zelo okusno in sladko.

Češnja Kordia je dokaj odporna sorta češnje hrustavke bujne rasti, s plodovi odpornimi na pokanje. Cveti pozno in potrebuje opraševalca, primerna sorta je Regina. Cvetovi so bele barve in zvezdaste oblike. Zori v juniju in juliju. Plodovi so srčaste oblike, srednje debeli do debeli, imajo dolge peclje, masa ploda pa je od 7 do 9 gramov. Kožica in meso sta temno rdeče barve. Meso je čvrsto, zelo sočno, aromatično in sladko kislega okusa.

Stebričasta češnja Sylvia je sorta stebričaste češnje, primerna za sajenje na manjše vrtove ali v večje posode. Sorta je samooprašna. Drevo je pokončne rasti in doseže višino približno od 2 do 3 metre ter širino nekje do 40 centimetrov. Obrezovanje zaradi kratkih poganjkov skoraj ni potrebno. Letni prirast je od 10 do 30 cm na leto. Cveti meseca maja. Cvetovi so bele barve. Zori v 3. češnjevem tednu oziroma v začetku junija. Plodovi so veliki in temno rdeče barve. Meso je sladko in aromatično.

Pritlikava češnja Stella Compact je ena od prvih samooprašnih in pritlikavih sort češenj, ki najbolje uspeva v klimi z dolgo in hudo zimo ter suhim poletjem. Je rastlina kompaktne rasti, primerna za vzgojo v vrtu z omejenim prostorom. Cveti meseca aprila ali maja. Ima bele cvetove. Zori konec julija ali začetek avgusta. Plodovi češnje so veliki, temno rdeči, trši in slastni. Manj vlažna poletja so pomembna za maksimalen razvoj sladkorja v plodovih in da plodovi tekom zorenja ne popokajo. Za optimalno rodnost potrebuje veliko sonca in vlažna tla, ki so zmerno pognojena. Boljši pridelek je v primeru, ko rastlino redno, vsako leto obrezujemo.

Sadike češnje lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja