Dipladenija – očarljiva vzpenjalka s trobentastimi cvetovi

Dipladenija ali brazilski jasmin je očarljiva vzpenjalka s trobentastimi cvetovi, ki nam krasijo cvetlične posode, obešanke ali balkonska korita. Izhaja iz tropskih gozdov Južne Amerike. Spada med manj zahtevne zimzelene rastline, ki praktično nimajo škodljivcev in bolezni, je pa občutljiva na mraz, saj ne prenese temperatur pod 10°C. Listi so temno zelene barve, srčaste oblike in svetleči. Trobentaste cvetove najdemo v roza, beli in rdeči barvi.

Nega dipladenije

Dipladenijo lahko prenesemo ven po 15. maju, ko je nevarnost zmrzali že mimo. Ko je nočna temperatura med 15 in 18°C in dnevna doseže 21°C, se začne njena rast. Rastlina doseže višino od 60 do 100 centimetrov. Najlepše uspeva na sončni ali polsenčni legi, v humusni in dobro prepusti zemlji. Lahko jo sadimo v korita in viseče košare, primerna pa je tudi za v gredice. Zalivamo jo zmerno, pazimo le, da se zemlja ne presuši. V vročih mesecih
bo potrebovala več zalivanja, kar 2- do 3-krat na teden. Cvetovi so veliki približno 7 centimetrov, cvetijo pa od maja do septembra. V času cvetenja je priporočljivo, da jih gnojimo s tekočim gnojilom na vsake 14 dni.

Prezimovanje in razmnoževanje


Ob koncu sezone, ko zunanja temperatura začne padati na 10°C (po navadi v začetku oktobra), moramo dipladenijo premakniti v notranje prostore. Namenimo ji svetel in hladen prostor, kjer bo preživela zimo. Pazimo le, da notranja temperatura ne pade pod 10°C, ker lahko to rastlino uniči. V tem času je potrebno gnojenje in zalivanje ohraniti na minimumu, ker rastlina v mirovanju postane zelo občutljiva na prekomerno zalivanje. V zimskem času lahko odpade in porumeni kakšen list, vendar je to povsem naraven pojav.

Dipladenije lahko razmnožujemo s potaknjenci ali semeni. Najbolj primeren čas za to je pomlad. Razmnoževanje s potaknjenci poteka tako, da odrežemo 4 do 6 centimetrov dolge poganjke pod listnim vozliščem, nato pa odstranimo liste in brste iz spodnjega dela potaknjencev. Poganjke
pomočimo v prah za ukoreninjenje, nato pa jih zapičimo v zemljo. Na koncu jih zalijemo in pokrijemo – lahko z vrečko, saj prepušča svetlobo, omogoča prezračevanje in ohranja vlago. Čez kakšen mesec ali dva se bodo razvile korenine in rastline so pripravljene, da jih presadimo v ločke.


Sorte dipladenij

Izpostavljamo sorto splendens, ki je plezalka. Listi so veliki, ovalne oblike in zelene barve. Cvetovi so lahko roza, bele in rdeče barve.

V spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor) lahko naročite oziroma kupite sadiko dipladenije s cvetovi v roza barvi, več sadik dipladenij skupaj s cvetovi v rdeči barvi in dipladenijo piramido s cvetovi v roza, beli in rdeči barvi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja