Kivi – sadna vzpenjalka z veliko vitamini

Kivi izhaja iz Kitajske, kjer so ga sprva poimenovali kitajska kosmulja. Iz Kitajske se je nato razširil na Novo Zelandijo, kjer je zaradi svoje oblike plodov dobil ime po ptiču Kiviju, na katerega plodovi spominjajo s svojo rjavo dlakavo lupino. Plodovi kivija veljajo za zdrave in hranljive sadeže, saj je v njih več vitaminov in mineralov kot v večini drugega sadja. 

Kivi uspeva na sončnih legah in ga ne sadimo pod napušče ali krošnje. Rastline vzgojimo in oblikujemo kot vzpenjalko v obliki špalirja. Pri nas imamo v ponudbi sadike kivija v loncih, ki jih, z izjemo zmrzali lahko sadimo vse leto.

kivi plod

Sajenje sadike kivija

Sadiko kivija v loncu, z izjemo zmrzali, sadimo vse leto, ker že ima razvit koreninski sistem. V kolikor jo sadimo jeseni, lahko spomladi že odžene. Pred sajenjem jo namočimo v vodo in izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo dvakrat večja, kot je koreninska gruda v loncu. V globino naj meri 50 cm. Dno izkopa zrahljamo, nasujemo nekaj komposta in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila prej tam zelenica. Sadiko nato previdno vzamemo iz lonca in ji pazljivo zrahljamo spodnje korenine oziroma odstranimo približno 1 cm zemlje od korenin. V sadilno jamo jo posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu in koreninsko grudo zasujemo s kompostom, ki mu dodamo nekaj mineralnega gnojila. Pazimo, da mineralno gnojilo ne pride v direktni stik z koreninsko grudo. Cepljeno mesto sadike naj bo 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in ji zagotovimo močno oporo.

Kivi ima rad hranilno, rahlo kislo in vlažno prst, vendar morajo biti tla dovolj odcedna. Cveti od meseca maja do junija z belimi cvetovi. V poletnih mesecih potrebujejo dovolj vode, zato ga moramo zalivati in gnojiti z vodotopnim gnojilom. Izberemo lahko gnojilo Flory Vita za plod. Prve plodove lahko obiramo od septembra do novembra že na 4 do 5 letnih rastlinah. 

kivi rastlina s plodovi

Nekatere sorte kivijev so dvodomne rastline, kar pomeni, da je za rast plodov potrebno zasaditi moško in žensko rastlino. Ženske rastline sadimo v razmaku približno od 200 do 300 cm, moške rastline pa sadimo med 2 do 4 ženske rastline ali 6 do 8 ženskih rastlin (odvisno od sorte). V večjih nasadih in vetrovnih legah lahko zadostuje tudi 1 moška rastlina za 5 ženskih rastlin.

Sorte kivija

V nadaljevanju predstavljamo nekaj sort kivija, ki jih imamo v ponudbi.

Debeloplodni kivi

Debeloplodni kiviji so rastline kivija z običajno velikimi plodovi. Poznamo jih več sort.

Kivi Hayward je ženska rastlina debeloplodnega kivija. Za oploditev potrebuje moško rastlino, primerni sorti sta Atlas in Tomuri. Običajno veliki plodovi so zreli v mesecu novembru. Kožica plodov je rjava in porasla z dlačicami. Sadno meso je zeleno in sladko kislega okusa. Kivije poberemo pred mrazom, dozorevajo in medijo se v kleti.

Kivi Jenny je samooplodna sorta debeloplodnega kivija. Nekoliko manjši plodovi so veliki približno 5 cm in zorijo v mesecu oktobru ali novembru. Kožica plodov je rjava in porasla z dlačicami. Sadno meso je zeleno in aromatično.

Kivi Golden je ženska rastlina debeloplodnega kivija. Za oploditev potrebuje moško rastlino, primerna sorta je Goldy. Običajno veliki plodovi so zreli v mesecu oktobru ali novembru. Kožica plodov je bronaste barve. Sadno meso je zlato rumeno in sladko s prijetno aromo.

Kivi Atlas je moška rastlina debeloplodnega kivija. Je univerzalni opraševalec za večino sort debeloplodnih kivijev. Posadimo ga med 2 do 4 ženske rastline.

Drobnoplodni ali Bavarski kivi

Drobnoplodni ali Bavarski kiviji so kiviji z drobnimi in gladkimi plodovi, ki jih lahko zaužijemo skupaj z lupino. Njihovi plodovi se razlikujejo po sortah.

Kivi Ken’s red je ženska rastlina drobnoplodnega kivija. Za oploditev potrebuje moško rastlino, primerna sorta je Weiki. Drobni plodovi zorijo od septembra do novembra. Kožica plodov je temno rdeča do vijolična in gladka. Sadno meso je rdeče barve, sladko in aromatično. Kivije lahko uživamo skupaj z lupino.

Kivi Issai je samooplodna sorta drobnoplodnega kivija. Drobni plodovi so zreli v mesecu oktobru ali novembru. Veliki so približno 2 do 3 cm. So zelene barve in sladkega okusa, zaužijemo pa jih lahko skupaj z gladko lupino.

Kivi Scarlet September je ženska rastlina drobnoplodnega kivija. Za oploditev potrebuje moško rastlino, primerna sorta je Weiki. Drobni plodovi zorijo od meseca avgusta do septembra. Kožica plodov je gladka in obarvana izrazito rdeče. Sadno meso je rdeče in sladkega okusa, uživamo ga lahko z lupino.

Kivi Weiki je moška rastlina drobnoplodnega kivija. Primeren je za opraševanje vseh sort bavarskih kivijev. Ima temno zeleno in bujno listje z rdečimi peclji. Posadimo ga med 6 do 8 ženskih rastlin.

Sadike kivija lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

2 Replies to “Kivi – sadna vzpenjalka z veliko vitamini”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja