Kaki – sajenje in sorte drevesa z zlatimi jabolki

Kaki izhaja iz osrednje Kitajske in Koreje. Od tu so ga v prenesli v Ameriko in nato preko Italije tudi k nam. Zaradi izvora ga imenujemo tudi vzhodno ali zlato jabolko. Pri nas ga sadimo predvsem v primorju, a ga v zadnjih letih srečujemo tudi v notranjosti. Tu mu namenimo sončno in zavetno lego ter ga vsaj v prvih letih pozimi zaščitimo.

Sajenje sadike kakija

Sadiko kakija v loncu, z izjemo zmrzali, sadimo vse leto, ker že ima razvit koreninski sistem. V kolikor jo sadimo jeseni, lahko spomladi že odžene. Pred sajenjem jo namočimo v vodo in izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo dvakrat večja, kot je koreninska gruda v loncu. V globino naj meri 50 cm. Dno izkopa zrahljamo, nasujemo nekaj komposta in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila prej tam zelenica. Sadiko nato previdno vzamemo iz lonca in ji pazljivo zrahljamo spodnje korenine oziroma odstranimo približno 1 cm zemlje od korenin. V sadilno jamo jo posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu in koreninsko grudo zasujemo s kompostom, ki mu dodamo nekaj mineralnega gnojila. Pazimo, da mineralno gnojilo ne pride v direktni stik z koreninsko grudo. Cepljeno mesto sadike naj bo 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in ji zagotovimo oporo.

Kaki ima rad globoka in odcedna tla, ki so dobro založena s humusom. V tleh naj ne bo kamenja, saj se tako korenine lahko lepo razrastejo. V sušnih letih predvsem mlada drevesa zalivamo. Mlade rastline kakija so zelo občutljive na nizke temperature. Najbolj so občutljive med brstenjem, ko mlade poganjke lahko poškoduje že temperatura od -1 do -2°C. Zaščitimo jih z lutrasilom. Ker cvetijo šele v maju in juniju, spomladanske pozebe zanj niso nevarne. Jeseni se drevo kakija obarva v rdeče, kar popestri vsak vrt.

drevo kakija jeseni

Prvi dve leti po sajenju kakija drevo raste slabše, kasneje je rast bolj bujna. Mladim rastlinam razpiramo veje, saj so tako krošnje bolj zračne, in se rodnost ne preseli na zunanji del. Pri tem moramo biti pazljivi, saj je njihov les zelo krhek in lomljiv. V rodnosti veje krajšamo, da se zaradi teže plodov ne lomijo. Povešene veje obrezujemo. Pazimo, da je v krošnji dovolj enoletnega lesa, ki naj izrašča iz dvoletnega, saj tako drevesu kakija zagotovimo dobro rodnost. Kaki pri nas nima omembe vrednih bolezni škodljivcev in ga zato ni potrebno škropiti.

zorenje kakija jeseni

Plodove kakijev obiramo pozno jeseni, ko drevo že odvrže listje. Za dobro dozorevanje zahteva dolgo in toplo jesen in zaradi občutljivosti plodov, zavetne lege. Obrane sadeže moramo pred uživanjem navadno umediti. Izjema so oplojeni plodovi, ki imajo semena. Pri obiranju moramo biti previdni, zato je najbolje, da uporabimo škarje. Plodove odrežemo skupaj s pecljem in čašo. 

Sorte kakija

V nadaljevanju predstavljamo nekaj sort, ki jih imamo v ponudbi.

Kaki Vanilija je priljubljena sorta sadik kakija zaradi svojega sladkega in aromatičnega okusa. Ob ustreznih pogojih ima redno in bujno rodnost. Plodovi so večji in tehtajo približno do 250 g. Zorijo v začetku meseca novembra. Za uživanje so primerni, ko so obarvani temno oranžno do rdečkasto.

Kaki Rojo Brillante je trenutno najbolj prodajna sorta sadik kakija v Evropi z velikimi in gladkimi plodovi, ki tehtajo približno 220 g ali več. Zorijo konec meseca oktobra in v novembru. So podolgovate, kroglaste in koničaste oblike. Gladka kožica je oranžno rdeče barve, sadno meso pa je intenzivno rumeno oranžno, čvrsto in zelo sladko. Pred uživanjem jih je potrebno umediti.

Kaki Cioccolatino je posebnost med kakiji, ki ima majhne do srednje velike plodove, rdeče oranžne do rjavo oranžne barve. Ime je dobil zaradi čokoladno obarvanih prog v mesu. Sorta je samooplodna. Plodovi so nekoliko manjši kot pri ostalih sortah. So sladki in nežni. Kožica je gladka in užitna. Meso je čvrsto in hrustljavo tudi, ko so povsem zreli. Plodove lahko uživamo cele kot jabolka, neposredno z drevesa.

Sadike kakija lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

2 Replies to “Kaki – sajenje in sorte drevesa z zlatimi jabolki”

  1. Pozdravljeni, zanima me kaksna sorta kakija bi bila primerna na visini cca 400 m, bil bi naj samoplodni, ker ni vec prostora kot za eno drevo. Imeli smo ze 4 razlicne sorte kakijev oa so na spomlad vedno pomrznili. Prosim za nasvet.

    1. Pozdravljeni, trenutno imamo na zalogi samo še sorto Rojo Brillante. Gre za sorto, ki zdrži temperature do -15°C, vseeno pa vam svetujemo, da rastlino prvi dve leti zavarujete pred mrazom (s kopreno). Plodovi zorijo konec oktobra in v začetku novembra, pred zaužitvijo pa jih je potrebno umediti.

      Lep pozdrav,
      ekipa Zeleni prsti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja