Ameriška borovnica – rastlina sonca z modrimi plodovi

Ameriška borovnica je rastlina sonca, ki ni občutljiva na nizke zimske temperature. Če ji zagotovimo kislo rastišče in dovolj vlage v vročih mesecih, se lahko vsako leto sladkamo z njenimi okusnimi plodovi.

ameriška borovnica plodovi na veji

Sajenje sadike ameriške borovnice

Sadiko ameriške borovnice v loncu, lahko sadimo vse leto, z izjemo zmrzali, saj že ima razvit koreninski sistem. V kolikor jo posadimo jeseni, lahko spomladi že odžene. Pred sajenjem jo namočimo v vodo in izkopljemo sadilno jamo ali izberemo posodo, ki naj bo dvakrat večja, kot je koreninska gruda v loncu. V globino naj meri 50 cm. Na dno sadilne jame ali posode položimo debelejšo folijo, ki naj bo na spodnjem delu naluknjana za odtekanje odvečne vode. Za drenažni material nasujemo prod, ki naj ne bo apnenčastega izvora, da voda lahko odteka.

Sadiko previdno vzamemo iz lonca in ji pazljivo zrahljamo spodnje korenine oziroma odstranimo približno 1 cm zemlje od korenin. V sadilno jamo ali posodo jo posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu in koreninsko grudo zasujemo s kompostom, ki mu dodamo nekaj mineralnega gnojila. Pazimo, da mineralno gnojilo ne pride v direkten stik s koreninami. Cepljeno mesto sadike naj bo od 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in ji zagotovimo oporo. Razdalja med posajenimi sadikami na vrtu naj bo med 80 do 100 cm.

Ameriška borovnica potrebuje vlago in kislo rastišče. Priporočljivo je, da sadiko obložimo s plastjo zastirke iz borovega lubja, žaganja in borovih iglic. Zastirka ohranja talno vlago, zavira rast plevelu in kisa ter rahlja zemljo. Obnavljamo jo približno dvakrat letno, oziroma ko se razgradi.

ameriška borovnica plodovi

Ameriška borovnica v vrtu nima izrazitih težav z boleznimi in škodljivci. A preden plodovi dozorijo, je potrebno pridelek zaščititi z mrežo proti ptičem. Jeseni mlajše grmičke tudi zaščitimo pred mrazom. To lahko storimo s smrekovimi vejami ali lutrasilom. Pri obrezovanju izrezujemo suhe in šibke veje ter jih s tem pomlajujemo.

Sorte ameriške borovnice

Poznamo več sort ameriških borovnic, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, barvi in okusu plodov ter času zorenja. V nadaljevanju predstavljamo nekaj sort, ki jih imamo v ponudbi.

Ameriška borovnica BrazelBerry® Berry Bux® je novost na tržišču s plodovi odličnega okusa, ki je podoben okusu gozdne borovnice. Rast te ameriške borovnice je kompaktna in kroglasta ter nekoliko spominja na rezan pušpan. Temno zeleni listi se v jeseni obarvajo rdeče zeleno, kar ji daje še dodatno vrednost. A je več kot le okrasna rastlina. Doseže približno od 50 do 60 cm. Spomladi se odene v množico belih cvetov iz katerih se razvijejo manjši, a odlični modri plodovi, ki jih obiramo od julija do avgusta.

brazelberry berrybux ameriška borovnica

Ameriška borovnica Bluecrop je med najbolj razširjenimi sortami ameriških borovnic v svetu. Cveti od meseca maja do junija z belimi cvetovi. Zanjo so značilne debele, okrogle do rahlo sploščene jagode, ki so prekrite s poprhom, kar ji daje svetlo moder videz. Zorijo od meseca julija do sredine avgusta. Kot srednje zgodnjo sorto jo praviloma odlikuje redna in velika rodnost.

Ameriška borovnica Hortblue Petite je pri nas že nekaj let dobro sprejeta sorta ameriške borovnice, ki zori v dveh terminih. Cveti od meseca aprila do maja z belimi cvetovi. Prvič jih obiramo od julija do avgusta, drugič od septembra do prve slane. Plodovi niso med debelejšimi, a so sočnega okusa. 

Ameriška borovnica Darrow je srednje pozna do pozna sorta ameriške borovnice, ki cveti v mesecu maju z belimi cvetovi z rožnatim odtenkom. Ob ustreznih pogojih obrodi zelo velike in sploščene plodove, ki so svetlo modre barve. Zorijo od sredine avgusta do sredine septembra. Sadno meso je čvrsto in sočnega okusa.

Ameriška borovnica Duke je sorta ameriške borovnice z velikimi in okroglimi modrimi plodovi. Končna velikost grma je 150 cm. Sladki in aromatični plodovi zorijo od junija dalje.

Sadike ameriške borovnice lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja