Jesen je čas za sajenje sadnega drevja

Najboljše sadje je zagotovo tisto, ki ga pridelamo doma. Tako sadje oberemo, ko je zrelo in polno okusa. A še preden se lotimo sajenja sadnega drevja si najprej izdelamo načrt zasaditve in zanj izberemo primerno mesto.

sadje

Večina sadnih sort za dobro rast potrebuje sončno lego, dobro prehranjena in odcedna tla. Pri občutljivejših sadnih sortah (marelice, breskve) izberemo bolj zavetne lege. Glede na prostor, ki ga imamo na voljo in želje, kaj bi želeli posaditi, izberemo tudi tip sadnega drevja. Zavedati se moramo, da za klasično rastoča drevesa potrebujemo razmeroma veliko prostora. Če tega nimamo na pretek, se lahko odločimo za stebričasto ali pritlikavo sadno drevje, katerega ponudba je vedno večja. Takšno sadno drevje najde prostor na še tako majhnem vrtu ali v prostorni posodi na sončni terasi ali balkonu. 

Pri samem nakupu sadik moramo biti pozorni, da so zdrave in imajo dobro razvit koreninski sistem. Na trgu lahko izbiramo med sadikami z golo korenino in sadikami v loncih.

Sadike z golo korenino so cenovno ugodnejše, a smo s sajenjem omejeni na kratko časovno obdobje, ko so rastline v mirovanju. Sadimo jih v jeseni ali spomladi.

Sadike v loncih lahko, z izjemo zmrzali, sadimo čez vse leto. Le zalivanju v vročih dneh namenimo več skrbi. Pri sajenju smo pozorni, da rastlino sadimo tako globoko, kot je posajena v loncu.

Pri nas imamo v redni ponudbi sadike sadnega drevja v loncih, ki že imajo razvit koreninski sistem. Sadne sadike z golo korenino lahko, da se ne razgradijo, naročite le po prednaročilu.

sadilna jama

Sajenje sadnega drevja na vrtu

Preden se lotimo sajenja sadnega drevja na vrtu, moramo pripraviti sadilno jamo. Če je le mogoče, to storimo kak mesec pred sajenjem, da se sadilna jama prezrači. Velikost prilagodimo koreninskemu sistemu sadike. Izkopljemo približno 50 cm široko in globoko jamo. Zgornjo plast zemlje, ki se nahaja tik pod travno rušo, imenujemo živica, spodnjo plast zemlje pa mrtvica.

Sadiko s koreninami previdno posadimo na dno sadilne jame in jo zasujemo z mrtvico, ki smo ji primešali kompost ali hlevski gnoj. Uporabimo lahko tudi mineralna gnojila kot je Vita Cote za grmovnice. Pazimo, da je cepljeno mesto 10 do 15 cm nad nivojem roba zemlje. V sadilno jamo nasujemo živico in pri višini nasutja upoštevamo, da se bo zemlja pozneje posedla. Površino rahlo poteptamo in obilno zalijemo.

sadika sadnega drevja

Če imamo težavo z voluharjem, pri sajenju na sredino sadilne jame namestimo mrežo proti voluharju, tako da je vsaj 10 cm nad ravnino tal. Za ohranjanje vlage, zaščito pred plevelom, kisanjem in rahljanjem zemlje lahko sadiko tudi obložimo s plastjo zastirke iz borovega lubja, žaganja in borovih iglic. Obnavljamo jo dvakrat letno oziroma ko se razgradi.

Sveže posajeno sadiko učvrstimo z opornim kolom, ki ga ob njej pustimo približno 2 leti. Kol namestimo na južno stran sadike in jo nanj pritrdimo tako, da je odmaknjena približno 10 cm. Pozornost pa ni odveč pri sadikah na šibkih podlagah – te potrebujejo oporo vse življenjsko obdobje.

oporni kol

Mladi rastlini redno pregledujemo vezi in dognojujemo po potrebi. Pozimi jo ustrezno zaščitimo pred mrazom, uporabimo lahko lutrasil.

Sajenje sadnega drevja v posode

V zadnjih letih se vse več sadik sadnega drevja sadi v posode. Za ta namen kupimo sadike stebričastih ali pritlikavih sort. Sajenje stebričastega in pritlikavega sadja se v osnovi ne razlikuje od sajenja klasično velikih dreves. Razlika je le v tem, da je sadilna jama, oziroma v tem primeru, posoda, že pripravljena. 

Sorte stebričastih in pritlikavih sadnih dreves odlično uspevajo v prostornih posodah, ki imajo v premeru vsaj 50 cm. Pri izbiri posode torej pazimo, da izberemo dovolj veliko saj bomo s tem rastlini omogočili dobro rast in razvoj plodov. Pri tem ne smemo pozabiti na dognojevanje in zalivanje. Spomladi lahko za gnojenje uporabimo mineralno gnojilo Vita Cote za grmovnice, kasneje pa rastline dognojujemo s vodotopnim gnojilom, kot je Flory Vita za plod.

Sadike sadnega drevja lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

2 Replies to “Jesen je čas za sajenje sadnega drevja”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja