Hoya ali voščenka-vse kar morate vedeti o tej sobni rastlini

Hoya, (znanstveno ime Hoya) znana tudi kot voščenka je lepa vzpenjava oziroma povešava sobna rastlina z unikatnimi cvetovi. Ime je dobila po angleškem vrtnarju iz 18. stoletja, Thomasu Hoyu. Domovina več kot 70 različnih sort voščenk je Kitajska, Indija, Avstralija in Malajski otoki, kot sobna rastlina pa je razširjena po celem svetu. Je zimzelena rastlina z mesnatimi listi, ki so od 5 do 8 centimetrov dolgi in od 3 do 4 centimetre široki.

Veliko ljudi voščenke vzgaja ravno zaradi njenih cvetov, ki se razlikujejo med posameznimi sortami. Včasih se lahko celo razlikujejo cvetovi iste sorte. Nekateri cvetovi so odišavljeni, drugi spet ne, razlikujejo pa se tudi po barvi in obliki. Cvetovi so drobni in združeni v kobulasta socvetja. Posamezni cvetki so zvezdaste oblike, belo rožnate barve, videti so voščeni in dišijo po medu.

NEGA HOYE

Lega:

Hoya potrebuje svetlo lego z indirektno svetlobo. Uspeva tudi v nekoliko temnejših kotičkih, a obstaja možnost, da ne bo razvila cvetov. Več kot bo prejemala svetlobe, lepši in bolj izraziti bodo listi in cvetovi. Priporočljivo je tudi, da jo na vsake toliko obrnemo, da bo enakomerno prejemala svetlobo z vseh strani. Na tak način bomo tudi dosegli lepo in enakomerno rast.

Pozimi potrebuje počitek, saj je v fazi mirovanja. To je nekje od oktobra pa do konca februarja. Postavimo jo na svetel prostor, kjer je temperatura med 10°C-12°C. Višje temperature lahko “povzročijo” daljše in tanjše poganjke, ki pa ne bodo zacveteli.

Odlično je tudi, da hoya spada med ne toksične rastline, zato jo imamo lahko postavljeno tudi na nekoliko nižjih policah.

Zalivanje, gnojenje in vlaga:

Rastlino zalivamo zmerno, približno enkrat na teden v vročih poletnih mesecih in enkrat na dva tedna v zimskih. Najbolje bo, da z zalivanjem počakamo toliko časa, da se zemlja že nekoliko presuši. Obvezno moramo poskrbeti za zračno in dobro odcedno zemljo. Če ne poskrbimo za dobro drenažo in voda zastaja, bodo listi začeli rumeneti. Na ta način nam hoya sporoča, da smo jo zalili preveč. V hladnejših zimskih mesecih pa jo zalivamo še nekoliko redkeje.

V času intenzivne rasti (od marca do septembra) je priporočljivo mesečno gnojenje s tekočim gnojilom za cvetoče rastline (npr. Plantella Cvet). Pomembno je, da gnojilo vsebuje veliko kalija, saj ga potrebuje za zdravo in bujnejše cvetenje. V času, ko začne tvoriti popke, hoye ne premikamo, da popki ne odpadejo!

Večina hoy bo brez problema uspevala v normalnih sobnih pogojih, zato ne potrebujemo dodatnega vlažilca zraka. Ne bo pa nič narobe in nam bodo celo hvaležne, če jih občasno popršimo s postano vodo.

Katero mešanico zemlje uporabiti in presajanje:

Obožujejo bogato in zračno mešanico zemlje, kjer je poskrbljeno za dobro drenažo in voda ne mora zastajati. Mešanico zemlje lahko že kupite ali pa jo namešate sami. Odlična mešanica je sestavljena iz:

Presajamo vedno spomladi oziroma lahko tudi poleti. Presajanja ne potrebujejo vsako leto, saj veljajo za počasi rastoče sobne rastline. Najpogosteje nam zacvetijo ravno takrat, ko jim je najbolj tesno v sadilnem lončku. Če pa se že lotimo presajanja, jo vedno presadimo do maksimalno 2 številki večji lonček.

Razmnoževanje rastline:

Obstajajo 4 načini, kako razmnoževati našo voščenko. Dve veljata za enostavni, dve pa za nekoliko težji.

  1. Razmnoževanje s semeni – velja za težji način razmnoževanja, saj je semena zelo težko odkriti in nato kaliti. Gre za najbolj zamuden način razmnoževanja.
  2. Razmnoževanje z listi – odrežemo posamezne liste hoye z nekaj peclja in ga lahko posadimo naravnost v zemljo. Listi se začnejo koreninit nekje po 5-6 tednih, vendar zelo redko poženejo še kaj več. Najbolj tipičen primer tega razmnoževanja je vsem dobro poznana Hoya kerrii – sorta s srčastim listom. Zelo redko zraste še kaj več kot pa samo “tisti” srčast list.
  3. Razmnoževanje s stebelni potaknjenci – gre za eno najbolj uspešnih metod razmnoževanja hoye in tudi ostalih sobnih rastlin. Koreninimo lahko v vodi ali pa kar direktno v zemlji. Pri rastlini odrežemo dva lista na približno 5 centimetrskem steblu, ki pa ne sme biti olesenel! Vedno moramo odrezati z vnaprej razkuženim in ostrim rezilom. Potaknjenec lahko nato postavimo v vodo. Poskrbeti moramo, da voda sega tik pod prvim tako imenovanim “vozliščem”. Prve korenine se pojavijo nekje po 4 tednih. Poskrbite, da bodo ves čas v stiku z vodo, saj se bodo v nasprotnem primeru posušile. Lahko pa potaknjenec koreninimo tudi v zračni in dobro prepustni mešanici zemlje. Nekateri se poslužujejo tudi rastnega hormona, da nekoliko pospešijo vse skupaj.
  4. Gre za najbolj preprost in enostaven način razmnoževanja. Preprosto odrežemo steblo (neolesenelo) z nekaj listi in ga samo položimo na zemljo, ki je dobro navlažena. Vse skupaj postavimo na svetlo mesto, brez direktnega sonca in res pazimo, da se substrat ne presuši. Po nekaj bo rastlina pognala korenine in to je to, kar si želimo.

TEŽAVE, ŠKODLJIVCI IN BOLEZNI

Gubanje listov:

Zgubani listi so lahko posledica več dejavnikov – premalo ali preveč zalivanja in prenizek % vlage v ozračju.

Hoye imajo rade, da se zemlja, pred naslednjim zalivanjem, nekoliko presuši. Vendar pazimo, da ne ostanejo predolgo brez vode, saj se lahko začnejo sušiti tudi njihove korenine. To pa pomeni, da ne bo več mogla vsrkavati vode in se bo s časoma popolnoma posušila.

Nekoliko manj pogost, pa vseeno možen razlog je tudi, da smo našo rastlino zalili preveč. To nam bo najprej pokazala z rumenenjem, vihanjem in odmetavanjem listov, lahko pa se začnejo tudi gubati.

Čeprav večina hoy uspeva v normalnih sobnih pogojih, lahko prenizek % vlage v ozračju povzroči gubanje listov (predvsem pozimi, ko je zrak suh zaradi ogrevanja). V tem primeru je priporočljivo, da rastlino občasno popršimo, ali pa si omislimo vlažilec zraka.

Odmetavanje listja:

Za odmetavanje listja je lahko več razlogov. Včasih gre za popolnoma naraven pojav, da rastlina odvrže starejše liste, drugič pa lahko razlog tiči v svetlobi/legi, zalivanju, vlagi in/ali v temperaturi.

Zalivanje: Če so listi suhi in odpadajo, pomeni, da smo našo rastlino zalivali premalo. Če pa so rumeni in mehki, pa pomeni, da smo z zalivanjem pretiravali. V obeh primerih moramo preveriti zemljo, da vidimo ali je suha ali vlažna, pa tudi korenine, če so lepe, bele in zdrave.

Svetloba: Hoya ima najraje svetlo mesto z indirektno svetlobo. So sicer zelo prilagodljive in bodo uspevale tudi v nekoliko temnejših kotičkih, a bo rast veliko počasnejša. V kolikor pa jo bomo postavili v pretemen prostor, lahko listo postanejo rumeni in bodo s časoma začeli odpadati.

Temperatura: najbolje se počutijo v toplem in vlažnem okolju. V primeru, da pride do padca temperature in postane zanjo prehladno, je možnost, da bo začela odmetavati liste. Poskrbeti moramo, da jo postavimo na tak “kraj”, kjer ni prepiha in ni možnost spremembe temperature.

Vlaga: nizek % vlage in presušena zemlja lahko povzročita odmetavanje in sušenje listov. Če pride do tega, priporočamo, da postavite v bližino vlažilec zraka ali pa da jo redno pršite z vodo.

Zakaj hoya ne cveti?

Ravno cvetovi pri tej rastlini so razlog, zakaj po navadi vzgajamo to lončnico. Imajo unikatne cvetove, ki na prvi vtis delujejo voščeni (od tu tudi ime voščenka) in zelo lepo dišijo. Razlogav, zakaj naša hoya ne cveti je lahko več.

  • Starost rastline: večina voščenk mora sprav doseči določeno starost, da bo začela cveteti. Nekatere sorte potrebujejo samo 2 leti, da prično cveteti, druge pa kar od 5 do 7 let.
  • Zalivanje: razlog, zakaj ne cveti, je lahko tudi v zalivanju. Če jo zalivamo prepogosto in ob tem ne poskrbimo za dobro drenažo, naša rastlina zagotovo ne bo zacvetela. O samem režimu zalivanja si lahko preberete več v zgornjem odstavku “Zalivanje, gnojenje in vlaga.”
  • Lega: največjo vlogo pri cvetenju ima zagotovo lega oziroma količina svetlobe. Da bo cvetela, ji moramo nameniti svetel prostor s posrednim soncem. Najbolj optimalno bo, če jo postavimo v bližino vzhodnega okna. Vsekakor pa moramo paziti, da naša rastlina ne prejema preveč direktnega sonca. Direktno sonce namreč povzroči blede in razbarvane liste.
  • Gnojenje: zelo je pomembno, da voščenko redno gnojimo v času intenzivne rasti (od marca pa nekje do septembra). Kako pogosto jo gnojimo, je odvisno od gnojila, katerega uporabljamo (navodila za uporabo so zapisana na hrbtni strani embalaže). V zimskem času jo ni potrebno gnojiti, saj je takrat v fazi mirovanja.
  • Drugo: če opazimo, da je naša hoya začela tvoriti dolge poganjke brez listov, je to odličen znak. Na teh poganjkih oziroma viticah nato začne tvoriti cvetove.

VRSTE HOY

Hoya Australis

Hoya Australis je druga najbolj priljubljena sorta, takoj za Hoyo carnosa, ki nas pritegne s svojimi bleščečimi, mesnatimi, zelenimi listi. Zraste lahko od 4 do 10 metrov v višino in obožuje nekoliko višji % vlage v okolju.

Hoya Curtisii

Hoya Curtisii ima čudovite, majhne, temno zelene liste, katere krasijo srebrne lise. V višino doseže od 5 do 10 centimetrov, nato pa se začne povešati. V dolžino lahko doseže do 50 centimetrov. Sorta odlično prenaša nižji % vlage v okolju.

Hoya Kerrii in hoya Kerrii variegated

Hoya Kerrii je ena najbolj pogostih in priljubljenih sobnih rastlin, saj so njeni listi v obliki srca. Najbolj pogosto se v trgovinah prodaja samo en list in le redko zraste kaj več kot to. Gre za nezahtevno sorto, ki se rada tišči v lončku, ima pa rada nekoliko višji % vlage v okolju.

Hoya carnosa Dark Red

Hoya carnosa Dark Red ima čudovite, bleščeče, zelene suličaste liste s pridihom rdečega tona. Listi so posuti z majhnimi, belimi pikicami, ki dodajo še tisto piko na i vzgledu rastline. Obožuje nekoliko višjo zračno vlago, zato se odlično obnese v kopalnici ali v kuhinji.

Hoya carnosa Albomarginata

Hoya carnosa Albomarginata nas pritegne s svojimi zelenimi listi, katere krasi belo rožnata variegacija. Obožuje nekoliko višjo zračno vlago, zato se odlično obnese v kopalnici ali v kuhinji.

Hoya carnosa Krinkle 8

Hoya carnosa Krinkle 8 ima kompaktne, mesnate, nagubane zelene liste. V višino lahko doseže od 4 do 8 metrov, v širino pa od 1 do 1,5 metra. Gre za vrsto, ki ne potrebuje veliko vlage in nam bo odlično uspevala na sobnih pogojih.

Hoya Publicalix

Hoya Publicalix ima kompaktne, voščene, mesnate zelene liste, katere krasijo bele lise. V dolžino lahko doseže kar nekaj metrov. Rada ima nekoliko bolj vlažno okolje, zato se odlično obnese v kopalnici ali kuhinji.

Vse voščenke lahko naročite v spletni trgovini Flora Express, z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja