Aglaonema – pisana lončnica za popestritev vsakega doma

Aglaonema (znanstveno ime Aglaonema) je na voljo v široki paleti barv in vzorcev. Vzgajamo jo zaradi njenega edinstvenega, bujnega in pisanega listja, enostavne oskrbe in sposobnosti prilagajanja skoraj vsakemu domu in pisarni. Izhaja iz tropskih gozdnih delov Azije, kjer raste kot podrast. Spada med kačnike zaradi izredno zanimive oblike cvetov. Cvetovi so skoraj neopazni, pa vendar nekaj posebnega.

NEGA AGLAONEM

Aglaonema spada med manj zahtevne sobne rastline, zato je primerna tudi za tiste, ki v svet rastlin šele vstopate. Da bo začetek še nekoliko lažji, smo tu zapisali nekaj splošnih “navodil”, kako skrbeti za to pisano lepotico.

Lega:

Gre za vsestransko rastlino, ki jo lahko postavimo tako v temne kot tudi svetle prostore. Direktna sončna svetloba ji namreč lahko ožge njene čudovite liste. Idealno je, če jo postavimo nekaj metrov stran od najbolj osvetljenega okna – na tak način bo prejemala močno, a razpršeno svetlobo.

Zemlja:

Posadimo jo v zračno in dobro prepustno mešanico zemlje (uporabimo lahko univerzalno zemljo, kateri primešamo perlit). Obvezno moramo poskrbeti, da voda ne zastaja, saj bi to lahko povzročilo gnitje korenin.

Zalivanje:

Aglaonema se rada izsuši pred naslednjim zalivanjem, zato vedno preverimo s prstom, če je zemlja že suha. Če imamo rastlino postavljeno na bolj svetlem delu našega doma, jo bomo morali zalivati nekoliko pogosteje – ko se zemlja posuši nekje do polovice zemeljske grude. Pri rastlinah, ki so postavljene v senčnih legah, počakamo, da se zemeljska gruda posuši v celoti – to najlažje preverimo tako, da pogledamo spodnjo stran lončka v katerega je posajena. Paziti moramo, da lončnice ne zalivamo preveč oziroma prepogosto, saj je nagnjena h gnitju korenin. To nam bo pokazala z rumenenjem listov in s “kašasto” strukturo pecljev. Če pride do tega, moramo počakati, da se zemeljska gruda presuši popolnoma in smo v bodoče manj radodarni z zalivanjem.

Gnojenje:

Na splošno vse sobne rastline gnojimo v obdobju intenzivne rasti – nekje od marca pa do septembra. Gnojimo jih z organskim gnojilom za zelene sobne rastline, pri čemer upoštevamo navodila, ki so zapisana na hrbtni strani embalaže (količina in pogostost gnojenja se razlikuje glede na gnojila, ki jih uporabljamo). 

Nasvet za lastnike:

Priporočljivo je, da rastlino tudi redno obračamo. Na ta način bomo dosegli enakomerno rast z vseh strani. Prav tako nam bo hvaležna, če jo bomo redno pršili s postano vodo. Z rednim pršenjem rastlini namreč “odmašimo” listne pore in bo lažje proizvajala fotosintezo. Prav tako lahko ob tej “priložnosti” pregledamo liste, predvsem spodnjo stran, in na ta način preprečimo razvoj škodljivcev.

BOLEZNI, TEŽAVE IN ŠKODLJIVCI

Rumenenje in rjavenje listov po prihodu v nov dom:

Rumeni oziroma rjavi listi so po navadi posledica transporta. Šok pri transportu je povsem normalen pojav in skoraj vse rastline ga doživijo. Največkrat izgubijo nekaj listov ali pa se razbarvajo ob prihodu v novo okolje. V takšni situaciji je najbolje, da porežemo vse grde liste in damo rastlini čas, da se privadi na novo okolje. Rastline ne presajamo vsaj 2-3 tedne po prihodu in je ne premikamo. Če težava ni odpravljena, bo morda treba prilagoditi mesto/svetlobo in / ali zalivanje.

Povešeni listi:

Povešeni listi pri rastlini so lahko znak nezadostne svetlobe ali nepravilnega zalivanja. Če ločnica prejema preveč neposrednega sonca, se lahko listi Aglaoneme zvijejo – na tak način se zavaruje pred morebitnimi “opeklinami”. Pri nezadostni svetlobi se lahko listi povesijo oziroma delujejo oveneli. Kombinacija rumenih in rjavih robov listov, vlažne zemlje in povešenih listov je pogosto znak, da z zalivanjem pretiravamo. Hrustljavi, rjavi listi in suha tla pa so običajno pokazatelj, da rastlino zalivamo premalo.

Rumena in rjava stebla:

Rumena in rjava stebla so posledica prekomerne vlage, ki se zadržuje v tleh. Posledica tega so gnitje korenin in stebel. Stebla aglaoneme zadržujejo vodo za rastlino v sušnih obdobjih. Če je le-te v tleh preveč, so tudi stebla polna vode, to pa vodi v gnitje rastline. V tem primeru prenehamo z zalivanjem, v hujših primerih rastlino presadimo in obrežemo vsa gnila stebla. Rastlino znova zalijemo šele, ko se zemlja popolnoma presuši.

Škodljivci:

Na aglaonemah se lahko pojavijo tudi različni škodljivci, kot so: kaparji, resarji, volnate uši in pršice. Nastanek le-teh lahko preprečimo tako, da jih redno pregledujemo, predvsem spodnjo stran listov.

RAZMNOŽEVANJE AGLAONEME

Aglaoneme lahko razmnožujemo na več načinov:

Razmnoževanje s stebelnimi potaknjenci:

Razmnoževanje s stebelnimi potaknjenci je najbolj priljubljen in najlažji način razmnoževanja aglaonem. Pri tem načinu moramo poiskati nove poganjke, ki imajo vsaj pet listov ali pa izberemo staro steblo, ki ga razrežemo. Karkoli izberemo, moramo uporabiti razkuženo rezilo, da preprečimo morebitne okužbe. Ko “naberemo” potaknjence, jih posadimo v mešanico zemlje (zemlja mora biti zračna in dobro odcedna). Posodo/lonček, kamor smo jih posadili, postavimo na svetlo in toplo mesto. Pričakujemo lahko, da se bodo novi poganjki pojavili v približno 25 do 45 dneh.


• Razmnoževanje s semeni:

Za razmnoževanje aglaoneme s pomočjo semen moramo dobiti sveža semena iz cvetov. Pomembno je, da nabrana semena operemo v vodi ali v rahlo kisli vodi. Prav tako moramo pripraviti mešanico zemlje za kalitev. Ta naj bo zračna in dobro prepustna. Ko smo to pripravili, na vrh mešanice razporedimo semena in jih rahlo zakrijemo z zemljo. Posodo postavimo na svetlo in toplo mesto. Približno 45 do 60 dni lahko traja, da semena vzklijejo.


• Razmnoževanje s koreninskimi potaknjenci:

Lahko pa za razmnoževanje uporabimo koreninske potaknjence. Verjetno gre za eno najbolj varnih in uspešnih metod razmnoževanja, vendar za začetnike nekoliko bolj “zapletena”. Če smo previdni, je vsak strah popolnoma odveč. Pri tej metodi mlado rastlino previdno ločimo od matične rastline s koreninami in posadimo v svoj lonček. Pomembno je, da novo rastlino postavimo na svetlo in toplo mesto. Nova rastlina bo hitro ustvarila nove, lastne korenine, v približno 5 do 10 dneh. 


• Razmnoževanje s pomočjo tkivne kulture
:

Ta način razmnoževanja se po navadi uporablja predvsem v proizvodnjah – idealen način, ko želimo dobiti čim več sadik v čim krajšem času. Pri tej metodi vzgojimo nove rastline s pomočjo majhnega dela prvotne/matične rastline – kot so korenine, steblo ali listi. Da ta metoda deluje, morajo biti nove sadike in gojenje tkiv v laboratorijskem/sterilnem okolju. Sadike kasneje počasi privajamo naravnim vremenskim razmeram. Vzgoja po tej metodi je počasna, vendar je to še vedno najučinkovitejši način za pridelavo velikega števila močnih in zdravih rastlin. Gre za način razmnoževanja, ki ga po navadi ne prakticiramo v naših domovih.

SORTE AGLAONEM

Aglaonema Cherry Baby: gre za nenavadno sorto z rožnatimi listi, temno zeleno obrobo in rahlim pikčastim vzorcem. V višino lahko doseže približno do 60 centimetrov.

Aglaonema China Red: ima široke liste, čudovite pastelno rožnate barve, ki proti robu bledijo in se nato obarvajo temno zelene barve. V višino lahko doseže kar do 90 centimetrov.

Aglaonema Pink Star: sorta se ponaša z izjemno lepimi in svetlečimi roza listi. Gre za počasi rastočo rastlino, a v višino lahko doseže kar 1,2 metra.

Aglaonema Pride of Sumatra: gre za izjemno pisano sorto, kjer se prelivajo zelena, roza, rumena in bela barva. Stebla so rožnate barve, v višino pa lahko doseže do 90 centimetrov.

Aglaonema Red Star: gre za nov hibrid z vpadljivimi svetlo rdečimi listi in tanko temno zeleno obrobo. Je počasne rasti, a v višino lahko doseže do 1,2 metra.

Aglaonema Spotted Star: sorta, ki je primerna predvsem za tiste, ki ljubimo barve. Listi so široki in obarvani s temno rumenimi, svetlo rdečimi in zelenkastimi barvami. V višino lahko doseže do 50 centimetrov.

Aglaonema Stripes: gre za izjemno lepo sorto aglaoneme, z bogatimi zelenimi listi in s srebrno belimi žilami, ki še dodatno popestrijo rastlino. V višino lahko zraste do 1 metra.

Vse aglaoneme lahko naročite v spletni trgovini Flora Express, z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja