Asimina ali indijska banana – drevo s čudežnimi sadeži

Asimina, indijska banana ali Paw Paw sodi v vsak sadni vrt, saj gre za drevo s čudežnimi rumenimi sadeži, ki po okusu spominjajo na banano, mango in ananas. Je izjemno odporen grm ali drevo, ki mu skoraj do živega ne pridejo nobeni škodljivce ali bolezni, hkrati pa ne potrebuje obrezovanja.

Asimina je pri nas redka sadna vrsta, ki pridobiva na priljubljenosti. Izhaja iz Severne Amerike. Prenese temperature do -30°C. Mlada drevesa so sicer v prvih letih zelo občutljiva na mraz, zato potrebujejo zaščito, sploh na cepljenih mestih. Rastejo bolj počasi, prve plodove pa lahko obiramo šele po dveh ali treh letih, saj potrebujejo čas, da se ukoreninijo. V njihovih listih je naravni pesticid – asimicin, ki se lahko uporablja za pripravo ekološkega škropiva proti koloradskemu hrošču, kapusovemu belinu in fižolarju.

Spomladi, sredi aprila, asimina zacveti s čudovitimi, eksotičnimi, temno vijoličnimi, skoraj črnimi cvetovi, v obliki grozdastih socvetij. Zori postopoma od septembra do začetka oktobra. Čudežni sadeži so podolgovato ovalne oblike in zelene barve. Meso je rumeno z zelo aromatičnim okusom po banani, mangu in ananasu. Plodovi so dosežejo dolžino od 7 do 15 centimetrov in tehtajo do 500 gramov. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov, ogljikovih hidratov in nizke kalorične vrednosti, postajajo vedno bolj priljubljeni tudi pri nas. Sadež je priporočljiv vsem, posebej tistim, ki imajo težave s slabokrvnostjo.

Sajenje asimine

Sadiko asimine v loncu lahko sadimo čez celo leto, razen v najbolj vročih mesecih poletja in pozimi, ko so tla zamrznjena. Pred sajenjem jo namočimo v vodo za 2 do 4 ure in izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo od 40 do 60 centimetrov široka in od 30 do 40 centimetrov globoka. Dno izkopa zrahljamo, nasujemo nekaj komposta in obložimo z obrnjeno travno rušo, če je bila prej tam zelenica. Sadiko nato previdno vzamemo iz lonca. Pomembno je, da se sprimljena koreninska gruda ne razkroji.

V sadilno jamo jo posadimo tako globoko, kot je rasla v loncu, cepljeno mesto pa naj bo nekaj centimetrov nad zemljo. V sadilno jamo zapičimo oporno palico, ki naj bo na južni strani zaradi senčenja. Koreninsko grudo nato zasujemo vrtno zemljo, ki ji dodamo naravno organsko gnojilo in šoto. Pazimo, da gnojilo ne pride v direktni stik z koreninsko grudo. Sadiko posadimo na sončno mesto, jo zalijemo in jo privežemo k opori.

Asimini ustrezajo globoka, hranljiva, humusna tla. Prvo leto jo po potrebi zalivamo. Lahko zraste v grm ali drevo od višine 3 do 5 metrov in do 3 metre v širino. Sadike na vrtu sadimo v razmaku 3 do 4 metre. Če sadimo različne sorte asimin, naj bo med njimi razdalja 4 metre.

Sorte asimin

Priporočljivo je izbrati samooprašne vrste. Pri nas sta takšni sorti Sunflower in Prima, sorta Overleese pa za tvorbo plodov potrebuje opraševalca.

Sadike asimine lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja