Čili – ostra in koničasta vrtnina za pekoče jedi

Čili je zelenjava z ostrimi, koničastimi plodovi, s katerimi lahko pripravimo pekoče jedi. Presajamo ga v rastlinjake v drugi polovici aprila, na prosto pa v maju. Oblikujejo grmiček, listi pa so pecljati, enostavni in jajčasti. Cvetovi so majhni in se razvijejo, ko ima rastlina najmanj 5 listov. Koreninski sistem je zelo slabo razvit. Plodovi so različnih barv in oblik. Ko zorijo, lahko spremenijo barve. Če jih posadimo v hladno zemljo se rast ustavi, nastavki za cvetove odpadejo, ustavi se rast korenin in takšna rastlina potrebuje, kar nekaj časa da si opomore.

Sajenje čilija

Sejane sadike čilija lahko pri presajanju iz lončka v zemljo posadimo globlje, kot je rasla v lončku, saj razvijejo dodatne korenine po steblu. Cepljene sadike ne posadimo globlje, saj lahko pride do osamosvojitve cepljenega dela in propada podlage na katero je rastlina cepljena. Sadiko z lončkom vred obrnemo in lonček stisnemo, da nam sadika ostane na dlani. Nato naredimo jamo, ki naj bo dvakratne velikosti sadilnega lončka. V jamo nasujemo kompost. Nanj položimo sadiko in jo zasujemo z mešanico prsti in komposta. Sadiko tudi dobro zalijemo.

Med sadikami čilija v vrsti naj bo nekje 40 cm prostora in med vrstami 70 cm. Dobro se obnesejo tudi, če so nasajene bolj gosto v skupine po dve ali tri, ker se tako podpirajo pri rasti. Pri cepljenih sadikah naj bodo razdalje še malo večje. Sadike lahko vršičkamo in tako kontroliramo rast v višino. Lahko jih sadimo tudi ob oporo, da se pod težo plodov ne poležejo po tleh.

Čiliji potrebujejo precej vode in imajo zelo velike potrebe po hranilih. Gnojimo jih predvsem z organskimi gnojili, v fazi tvorbe cvetov in plodov pa dodajamo mineralna gnojila s povečano količino  kalija in dušika. Dobro je, da tla zastremo s slamo ali črno folijo za prekrivanje tal, saj zadržuje toploto in vlago v tleh. Predvsem je pomembna oskrba z vodo v zgodnjem rastnem obdobju, ko nastavljajo plodove in cvetove. Pomanjkanje vode vodi v odpadanje plodov in cvetov ali pa so plodovi deformirani in majhni.

Korenine čilija žal rade pojejo bramorji in voluharji. Zaradi vremenskih nihanj, glivičnih in bakterijskih okužb se pogosto pojavi gniloba na plodovih. Napade jih lahko tudi siva plesen, uvelost paprike, bakterijska pegavost, črnoba in podobno, zato je ključnega pomena izbira zdravih sadik in dobra pognojenost ter zalitost rastline. 

Sorte čilija

Čili Habanero Magnum je sorta zelo ostrega čilija z oranžnimi plodovi in obilnim pridelkom. Je izboljšana različica tipa Habanero, ki je zelo pekoča sorta. Rastlina uspeva tudi pri nekoliko nižjih temperaturah. Plodovi so zelo ostrega okusa in odlični za pripravo različnih čili omak. Na voljo je cepljena sadika.

Čili Orange Fire je sorta zelo ostrega čilija z oranžnimi plodovi, ki so veliki približno 3,5 x 2,5 centimetrov in tehtajo 15 gramov. Rastlina je srednje bujna in pozno obrodi. Sorta je zelo pekoča – več kot 100 000 scovilov – in primerna za pripravo različnih čili omak. Na voljo je sejana sadika.

Čili Yellow Devil je sorta zelo ostrega čilija z rumenimi plodovi, ki so veliki 4 x 4 centimetrov in tehtajo 20 gramov. Rastlina je srednje bujna in pozno obrodi. Sorta je zelo pekoča – več kot 100 000 scovilov – in primerna za pripravo različnih čili omak. Na voljo je sejana sadika.

Čili Red Hell je sorta trenutno najbolj pekočega čilija s svetleče rdečimi in koničastimi plodovi. Rastlina je bujna in pozno obrodi. Plodovi so veliki približno 2 x 3 centimetrov in težki 10 gramov. Sorta je hudo pekoča  – več kot 923.000 scovilov. Na voljo je kot sejana sadika.

Cepljene in sejane sadike čilija lahko naročite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja