Alokazija Frydek Variegata – vzgoja žametne in pisane lepotice

Alokazija Frydek Variegata, lat. Alocasia Micholitziana Frydek, je ena izmed najbolj eksotičnih, veličastnih in redkih rastlin, ki se ponaša z osupljivimi, žametnimi in pisanimi listi. Listi so srčaste oblike, mehki, temno zelene in bele barve, ter izraščajo iz pokončnega stebla. V kolikor želimo v naš prostor vnesti nekoliko tropskega pridiha, je ta rastlina zagotovo prava izbira.

Sorta spada v družino Araceae in izvira iz tropskih predelov jugovzhodne Azije. Znana je pod številnimi drugimi imeni, npr. Frydek Elephant Ear, se pa njen “dvojnik” – alokazija Micholitziana Maxkowskii pogosto prodaja pod napačnim imenom in sicer pod imenom alokazija Frydek. Ravno zaradi tega poimenovanja, se je sedaj začelo uporabljati poimenovanje alokazija Frydek, sorta s temno zelenimi, žametnimi listi in alokazija Frydek Variegata, sorta z belo zelenimi, žametnimi listi. Slednje poimenovanje bomo uporabili tudi mi, v nadaljevanju članka.

Alokazija Frydek Variegata

Vzgoja alokazije Frydek Variegata

Alokazije nekako že na splošno veljajo za rastline, katerim moramo posvetiti nekoliko več pozornosti. Ampak enkrat, ko našo rastlino “spoznamo”, nam ne bi smela povzročati preveč težav. Ves naš trud bo poplačan in nas bo dolgo razveseljevala s svojim neverjetnim videzom.

Lega

Alokazija Frydek Varigata potrebuje veliko indirektne svetlobe, zato jo postavimo na svetlo mesto. Zaradi belih delov lista, ki so nekoliko bolj občutljivi na direktno svetlobo, pazimo, da je ne postavimo na direktno sonce. Prav tako vam odsvetujemo postavitev v pretemne kotičke doma, saj tam ne bo srečna.

V kolikor bo naša rastlina prejemala preveč direktnega sonca, se bo to hitro poznalo na njenih listih. Listi bodo postali postali rjavi in suhi – znak, da ima naša rastlina “opekline”.

Če pa bo naša rastlina prejemala premalo svetlobe, se zna zgoditi, da listi ne bodo več tako lepo pisani, posledično pa lahko pričnejo bledeti in rumeneti. Celotna rast se lahko nekoliko upočasni, rastlina pa postane nekoliko bolj “razpotegnjena”.

Zemlja

Vse alokazije potrebujejo zelo dobro odcedno mešanico, saj voda res ne sme zastajati. Običajno lahko že kupimo narejene mešanice zemlje za rastline, ali pa jo preprosto namešamo sami. Pomembno je, da mešanico naredimo čim bolj zračno in odcedno. To lahko dosežemo tako, da zmešamo univerzalno zemljo, s kokosovo šoto, lubjem in perlitom. Lahko dodamo tudi malo aktivnega oglja (ni pa nujno). Običajno naredimo mešanico v razmerju 3:2:2:2:(1).

Če bo voda zastajala, bomo to pri tej rastlini zelo hitro opazili. Alokazije so podvržene h gnitju korenin in napak ne odpuščajo hitro. Običajno bomo najprej opazili, da so ji listi pričeli rumeneti, kar je lahko znak, da so ji že pričele gniti korenine. S časoma se lahko gniloba razširi tudi na gomoljček.

V kolikor so pričele gniti “samo” korenine, je še upanje za rastlino. Alokazijo vzamemo ven iz zemlje, odstranimo nagnite korenine in gomoljček postavimo kar v vodo. V nekaj tednih bi morala rastlina pognati nove korenine.

Če je naš gomoljček nagnit, imamo dve možnosti:

  • gomoljček je preprosto preveč nagnit – žal tu ni več rešitve in moramo rastlino zavreči
  • nagnit je le del gomoljčka – ga obrežemo, razkužimo in ravno tako postavimo v vodo. Če “okužba” ni bila prehuda, bi si moral gomoljček opomoči in pognati korenine. V nasprotnem primeru, moramo žal rastlino zavreči.
Mešanica zemlje

Zalivanje

Alokazija Frydek Variegata ima mesnata stebla, v katerih shranjuje določeno količino vode. S tem razlogom, z zalivanjem ne smemo biti preveč “radodarni”. Vseeno pa ne smemo dopustiti, da je naša rastlina predolgo brez vode. Poleg tega, pa so korenine te žametne lepotice nekoliko občutljive na prekomerno količino vode.

V času intenzivne rasti, lončnica potrebuje nekoliko več vode, kot pa v času mirovanja. Najboljši način za zalivanje je, da rastlino namočimo za cca. 15 minut v postano vodo in nato počakamo, da odvečna voda odteče. Pred naslednjim zalivanjem oz. namakanjem moramo počakati, da se zemlja nekoliko presuši.

Pred zalivanjem si lahko pomagamo tudi s prstom. Prst preprosto “zapičimo” v zemljo, približno 2-3 centimetre in preverimo ali je zemlja suha/mokra. V kolikor je naš prst čist, pomeni, da je zemlja suha in moramo rastlino zaliti. V kolikor je naš prst umazan, pomeni, da je zemlja še dovolj vlažna.

Rastlino lahko tudi “stehtamo”. Preprosto jo vzamemo iz okrasnega lonca in preverimo njeno težo. V kolikor je lahka, potrebuje zalivanje. V kolikor pa je težka, pomeni, da je zalita dovolj.

Prekomerno zalivanje je lahko smrtonosno za alokazijo oz. rastline na sploh. Povzroči lahko razvoj številnih bolezni, kot so gniloba korenin in razvoj drugih glivičnih obolenj. Da smo lončnico zalili preveč, bomo hitro opazili po rumenenju listov in/ali mehkih steblih.

Po drugi strani pa lahko premalo zalivanja ravno tako škodi rastlini. Zavira njeno rast in povzroči na nek način mirovanje. Da je neka rastlina zalita premalo, običajno to hitro opazimo po povešenih listih ali nagubanih steblih ter listih.

Gnojenje

V času intenzivne rasti, je pomembno, da alokazijo Frydek redno gnojimo. Priporočeno je, da jo gnojimo na vsakih 14 dni oz. odvisno od gnojila, katerega uporabljamo. Proti koncu rastne sezone, gnojenje postopoma zmanjšujemo, v hladni polovici leta pa prenehamo. Tudi samo zalivanje nekoliko zreduciramo, saj rastlina takrat ne tvori novih listov in ne porablja toliko energije.

Vlaga

Ker izvira iz tropskih predelov, potrebuje visoko zračno vlago in temperaturo. Idealna zračna vlaga je vsaj 90% ali več, da bo naša pisana lepotica lepo uspevala. Prenese pa tudi nekoliko nižjo zračno vlago, nekje do 50%, vendar se zna zgoditi, da ji bodo pričeli robovi listov rjaveti. Zato raje svetujemo, da je vlaga v okolju nad 60%. Odlično pa bo, če rastlino, vsaj ko je še “mlada”, vzgajate v kakšni stekleni kupoli. Na ta način, si bo ustvarila lastno mikroklimo = idealni pogoji.

Če imamo doma težavo z vzdrževanjem visoke zračne vlage, potem je odlična rešitev vlažilec zraka. Ta bo poskrbel, da bo v okolici rastlin dovolj velik % vlage, da bodo rastline uspevale. Obstaja pa tudi cenejša rešitev in sicer, da zraven rastline postavimo podstavek, napolnjen z vodo. Voda bo na tak način izhlapevala v okolje in poskrbela za višjo raven vlage. Rastlino lahko občasno tudi popršimo z vodo, vendar pazimo, da s tem ne pretiravamo. Prekomerno pršenje lahko povzroči nastanek glivičnih okužb na listih rastline.

Temperatura

Kar se tiče temperature v okolju, je nujno, da je toplo in da ne niha pretirano. Idealna temperatura je okoli 20-24°C, zato moramo paziti, da ne pade pod to temperaturo. Če temperatura pade, nekje do 16°C, se zna zgoditi, da rastlina preide v fazo mirovanja. Rast se upočasni, lahko pa izgubi kakšen list ali dva. V kolikor pade rastlina pod 15°C, se zna zgoditi, da bo rastlina doživela nekoliko bolj negativne posledice – propad. Prav tako je pomembno, da temperatura v okolju ni previsoka, saj so alokazije Frydek Variegata kar občutljive.

Svetujemo, da rastlino ne izpostavljate klimatskim napravam in grelnikom, prav tako pa naj se ne dotikajo oken – sploh pozimi, ker lahko dobijo “ozebline”.

Razmnoževanje alokazije Frydek Variegata

Alokazijo je mogoče razmnoževati na različne načine, vendar sta najpogostejši metodi razmnoževanja z:

  • delitvijo,
  • gomolji

Razmnoževanje z delitvijo

Razmnoževanje alokazije z delitvijo je zelo pogosta in uspešna metoda razmnoževanja. Običajno se te metode poslužujemo takrat, ko želimo našo rastlino presaditi. S starostjo rastline, bomo ob rastlini opazili nove, mlade rastline, ki rastejo ob matični rastlini. Ko se lotimo presajanja matične rastline, lahko mlade rastline, ki že imajo lasten koreninski sistem, preprosto odstranimo in posadimo v ločen lonček. Pomembno je, da smo pri ločevanju nežni, da mladi rastlini ne poškodujemo koreninskega sistema. Ta je običajno že ločen od matične rastline. Ko enkrat posadimo rastlino v lonček, je pomembno, da vse skupaj postavimo nekam na toplo, vlažno in svetlo mesto.

Razmnoževanje z gomolji

Drugi priljubljen in uspešen način razmnoževanje je razmnoževanje z gomolji. Alokazija lahko ustvari ogromno gomoljev, ki so pritrjeni na njene korenine. Najboljši način, za pridobivanje gomoljev, je presajanje. Ko presadimo matično rastlino, lahko najdene gomoljčke preprosto odstranimo. Pomembno je, da “naberemo” samo tiste gomolje, ki so dovolj veliki in čvrsti. Mehki gomolji nam bodo namreč propadli. Gomoljčke nato lahko posadite direktno v zemljo ali pa jih postavite na vlažen perlit oz. mah za ukoreninjenje. Ne glede na to, kater medij izberemo za vzgojo gomoljčkov, je pomembno, da vse skupaj nato postavimo na svetel prostor, kjer je toplo in dovolj vlage.

Pogosta vprašanja

Ali je variegacija pri alokaziji Frydek Vriegata stabilna?

Variegacija oz. pisanost pri alokaziji Frydek Variegata je nestabilna. En list je lahko popolnoma zelen, drug popolnoma bel, tretji pa bo popolnoma pisan. Ravno to dela alokazijo Frydek Variegato tako posebno, saj nikoli ne veš, kaj pričakovati. S svojim nenavadnim in eksotičnim videzom pa popestri prav vsak dom.

Je pa stabilnost variegacije odvisna tudi od matične rastline. Zato je pomembno, da v kolikor se odločimo kupiti gomoljček, prej preverimo pisanost matične rastline.

Primer variegacije

Na koliko časa moram presadit rastlino?

Alokazije so rade nekoliko “natlačene” v lončku, zato vsakoletno presajanje načeloma ni potrebno. Če opazimo, da so se korenine zelo razrastle in že gledajo ven iz drenažnih lukenj, svetujemo, da rastlino presadite. Prav tako bomo takrat opazili, da se voda, po zalivanju, hitro izsuši. Tudi to je znak, da naša rastlina potrebuje nekoliko večji prostor. Rastlino vedno presadimo do dve številki večji lonec. Z velikostjo lonca ne pretiravamo, saj lahko povzročimo s tem več škode kot koristi.

Katere so najpogostejše težave, bolezni in škodljivci?

Žal imajo žametno lepotico radi tudi nekateri škodljivci. Najpogosteje se pojavijo tripsi, pršice in vataste uši. Ob napadu le-teh, bodo začeli listi rumeneti, se zvijati, rast bo nekoliko zaustavljena. Pomembno je predvsem to, da rastlino redno pregledujemo in občasno preventivo pošpricamo z insekticidom (Raptol, Promanal, Neem tonic).

Najpogostejše bolezni pa so pri alokazijah običajno povezane z zalivanjem oz. vodo. Nepravilno zalivanje in pršenje lahko povzročita številne glivične ali bakterijske okužbe – gniloba korenin, pegavost listov.

Ker velja za občutljivo rastlino, jo lahko pestijo tudi nekatere težave. Najpogostejše so:

  • povešeni listi – znak za prekomerno zalivanje, neravnovesje hranil, spremembe v okolju (temperatura, vlaga)
  • rumeni listi – znak za prekomerno zalivanje, izpostavljenost soncu, temperaturne spremembe
  • rjavi listi – znak za prekomerno izpostavljenost soncu, prenizka zračna vlaga
  • plesen na zemlji – znak za slabo zemljo (ni odcedna, zato zastaja voda), premalo svetlobe
  • oveneli listi – znak za premalo zalivanja, premalo svetlobe
Škodljivci

Veliko ponudbo rastlin lahko preverite v spletni trgovini Flora Express z dostavo po vsej Sloveniji ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja