Kaj moramo vedeti pred zasaditvijo balkonskega cvetja?

Najlepše rastline za naš balkon so tiste, ki izgledajo čudovito, so prilagodljive in jih vzgajamo z lahkoto. Da pa bo res tako, moramo poznati nekaj lastnosti posameznih vrst rastlin.

Lega balkona

Izbiro cvetja moramo prilagoditi legi našega balkona. Če imamo balkon, ki je obsijan s soncem, je izbira cvetlic neverjetno velika. A pazimo, saj vse rastline, ki imajo rade sonce, nimajo nujno rade pripeke.

Odlična izbira za naš balkon na soncu so bršljanke, pelargonije, dipladenije, sončnice, verbene, bidens, portulaki in lantane. V kolikor rastlinam radi posvečamo več pozornosti, sploh pri oskrbi z vodo, lahko izberemo tudi milijon zvončke in petunije. Te bodo čudovito cvetele na močnem soncu, ob rednem zalivanju in gnojenju. Tudi nove sorte begonij uspevajo na sončnih ali polsenčnih legah. Na splošno pa si zapomnimo, da vse zasaditve na sončnih legah potrebujejo večjo preskrbo z vodo, sploh v vročih poletnih mesecih. Takrat bodo potrebovale več zalivanja, tudi dvakrat dnevno – enkrat zjutraj in enkrat zvečer.

Na senčnih straneh pa nas bolj razveseljujejo vodenke, lisaste mrtve koprive in fuksije. Te rastline so zelo nezahtevne in odporne. Nič ni narobe tudi, če jih pozabimo zaliti. Za vse senčne zasaditve je značilno, da rastlin ne zalivamo tako pogosto kot na ostalih legah, saj zastajanje vode lahko povzroči gnitje korenin in propad rastlin.

Nega balkonskega cvetja

Da bodo rastline uspevale in nas razveseljevale s svojim cvetjem, moramo zanje izbrati primerno zemljo. Izberemo lahko substrat Terra Vita Hobby – za pelargonije in balkon, saj gre za posebno mešanico naravne bele in rjave šote, ki je srednje grobe strukture. Substratu so, za boljše zadrževanje vlage in gnojil, tudi dodana glina, gnojila in dolgoročno sproščujoča mikrohranila.

Za še bolj bujno in dolgotrajno cvetenje, je potrebno rastline tudi nahraniti oziroma pognojiti. Za gnojenje imamo pri nas na voljo dve vrsti gnojil: vodotopno in počasi topno gnojilo. Odlično vodotopno gnojilo je Flory Vita Hobby – za cvet, ki je 100% vodotopno gnojilo za pospeševanje cvetenja.   Namenjeno je dognojevanju in pospeševanju cvetenja vseh vrst cvetočih rastlin. Uporabljamo ga do trikrat tedensko tako, da 10 gramov gnojila ali 2 žlički raztopimo v 10 litrov vode.

V kolikor radi pozabimo pognojiti naše rastline, uporabimo raje počasi topno gnojilo Vita Cote Hobby – za balkon, ki je 100% oplaščeno gnojilo s 6 mesečnim sproščanjem visokega kalija. Gre za počasi delujoče gnojilo s kontroliranim sproščanjem, ki poleg makro hranil NPK vsebuje tudi magnezij in ostala nujno potrebna mikro hranila. Z njegovo uporabo dosežemo kompaktno rast rastlin brez pretirane uporabe rastnih zaviralcev. Mikroelementi so namreč nepogrešljivi za nemoteno rast in razvoj rastlin. Sproščajo se v enakomernem deležu glede na makro elemente in tako ves čas delovanja zagotavljajo uravnoteženo gnojenje rastlin z vsemi elementi.

Zalivanje balkonskih rastlin se razlikuje glede na našo izbiro cvetja. V splošnem pa velja, da jih zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, preden ali potem, ko nanje posije sonce. To je predvsem pomembno za rastline, ki imajo rade sonce, saj jih ta lahko tudi ožge. Prav tako pa moramo pri balkonskem cvetju paziti, da jih ne zalivamo preveč, saj lahko to privede do koreninske gnilobe. Velja pravilo, da več zalivanja potrebujejo rastline z več listi in manj zalivanja tiste, katere imajo mesnate in povoskane liste. Lonci in korita z vodno rezervo, pa nam bodo delo samo še olajšala. Vanje namreč nalijemo vodo, ki jo rastline po potrebi nato same črpajo iz rezerve. Loncu ali koritu je priložen tudi plovec ali merilce, ki nas opozarja na nihanje vode, da je ne pozabimo doliti. Seveda pa je skozi vso rastno dobo priporočljivo zalivanje tudi po površini zemlje. Tako v vročih dneh ohranjamo zemljo vlažno in omogočimo koreninam črpanje vode iz rezerve.

Kombinacije balkonskega cvetja

Pri izbiri barv in kombinacij balkonskega cvetja lahko uporabimo vso našo domišljijo. Paziti moramo le, da se rastline po lastnostih ujemajo. Na sončnih legah se bodo odlično med seboj ujele verbena in afriški smilj, pelargonije in suhe rože. Na senčnih legah bodo čudovito kombinacijo tvorile vodenke in lisaste mrtve koprive ali fuksije in gomoljne begonije.

Da se boste lažje odločili, imamo za vas tudi že vnaprej pripravljene kombinacije zasaditev, ki jih lahko naročite v spletni trgovini Flora Express ali kupite v vrtnih centrih Vrtko (Ljubljana, Kalce, Maribor).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja